Lexus ulazi i među kompakte
0

Hibridni luksuz u manjem pakovanju

Sarajevo-x.com
Kako u zadnjih nekoliko godino to i obično biva, prije sajmova automobila ili premijera novih modela, na internetu kao sasvim slučajno "osvanu" fotografije i podaci o tom novom modelu. Ovaj put je tako sa novim Lexusom CT 200h, sa kojim ovaj proizvođač ulazi u novi segment i donosi pregršt novosti.

Prije svega, u slučaju Lexusa CT 200h najzanimljiviji je sam oblik karoserije, koji je do sada bio potuno stran u ponudi ovog proizvođača modernih luksuznih automobila. Ipak, ime Lexus će se ubuduće vezati i za uslovno rečeno kompaktni automobil sa pet vrata.

Prije svega, CT 200h je nastao na temeljima koje je postavio konceptni model LF-Ch, koji je predstaljen na sajmu automobila u Frankfurtu prošle godine. Za pogon serijskog CT 200h zadužen je 1,8-litarski benzinski motor sa VVT-i tehnologijom upravljanja rada ventila koji je spregnut sa električnim motorom. Za sada nije poznata ukupna snaga ovog pogonskog sklopa, ali u Lexusu unaprijed tvrde da je dovoljno snažan da se nosi sa konvencionalnom konkurencijom, dok su za spremanje električne energije zadužene moderne nikl-metal hidridne baterije. Snaga oba motora šalje se na prednje točkove putem naprednog E-CVT mjenjača.

Zanimljivo je da je izgled CT 200h gotovo identičan konceptnom modelu, pa će biti jedan od najraskošnijih petovratnih automobila ove klase na tržištu. Pored hibridne prirode u Lexusu se nisu htjeli odreći sportskih detalja poput spojlera na zadnjem dijelu ali i savremenih elemenata kao što su LED svjetla. Sa 4.320 milimetara dužine CT 200h teško da spada među male gradske automobile, ali je ujedno i 140 milimetara kraći od popularne i bratke Toyote Prius.

U svakom slučaju sa ovim automobilom Lexus želi pokazati da hibridni automobili mogu biti itekako zanimljivi, te da nepravedno nose atribute ekoloških automobila koji nisu uzbudljivi za vožnju. Naravno, tek nakon premijere na sajmu automobila u ženevi biće poznati i detalji poput performansi i cijena, što će tek u pravom svjetlu predstaviti i pozicionirati novi Lexus.