Novost iz Škode
0

FOTO / Gradski automobil Citigo - prostran, a štedljiv

Sarajevo-x.com
Škoda nastavlja sa svojom ofanzivom proizvoda - Citigo je ime sedmog modela koji se pridružuje uspješnoj češkoj modelskoj paleti. Gradski mališan sa 3,56 metra dužine nudi udoban prostor za četiri putnika i njihov prtljag. Za početak je predviđena verzija s troja vrata, dok se izvedba s pet vrata očekuje 2012.godine.
"Citigo predstavlja centralnu komponentu naše strategije rasta i veoma brzo rastući tržišni segment naše marke", izjavio je predsjednik Uprave Škoda, prof. dr. h.c. Winfried Vahland.

"Ovaj automobil je autentičan, Simply-Clever-Auto. Kompaktan, a prostran, štedljiv, ali u isto vrijeme agilan, atraktivan i prepun korisne opreme. Citigo utjelovljuje sve vrijednosti marke ŠKODA i savršeno se uklapa u naše planove", istakao je.

Citigo je interpretacija markantnog dizajnerskog jezika. Kromirane lamele rešetke hladnjaka i precizne forme prednjih svjetala jasno ukazuju na pripadnost porodici Škoda. Citigo ima velike staklene površine na svojoj karoseriji dugoj 3,56 metra, širokoj 1,65 metar i visokoj 1,48 metar. Zbog ovakvih dimenzija Citigo se ubraja među najkompaktnija vozila svoje klase. Četiri putnika Škodinog gradskog mališana imaju na raspolaganju prtljažnik zapremine 251 litara. Preklapanjem stražnje klupe obim prtljažnika raste na 951 litara.

Kao glavne ciljne grupe za svoj novi model češki proizvođač vidi, prije svega, mlade vozače, porodice s potrebom za drugim ili trećim vozilom, kao i kupce koji cijene kvalitet, praktičnost, dizajn, sigurnost i nadasve ekonomičnost vozila.

"Svjedoci smo sve veće potražnje za malim automobilima koji troše manje goriva, imaju atraktivnu cijenu i niske troškove održavanja. Upravo po ovim mjerama je skrojen Škoda Citigo. Vjerujemo da će Citigo impresionirati brojne kupce naročito u zemljama Evrope", kazao je Vahland.

Sigurnost se kod modela Citigo piše velikim slovima: po prvi put u Škodinom vozilu koristi se bočna zračna zavjesa za vozača i suvozača, koja zajedno s ostalim hightech komponentama pruža uzornu sigurnost. Škdoa Citigo nudi i sveobuhvatan paket aktivne sigurnosti, koji sprječava nesreće prije nego se dogode: nakon Volkswagenovog gradskog mališana pod imenom Up!, koji je prvi u klasi ponudio sistem automatskog kočenja u gradskoj vožnji "City Safe Drive", sada ovu naprednu tehnologiju koristi i Škodin Citigo; u opciji dostupna funkcija kočenja u nužnim situacijama automatski se aktivira pri brzinama do 30 km/h, pomoću laserskog senzora koji detektira rizik od sudara. Ovaj sistem može znatno ublažiti težinu sudara i oštećenja vozila, a možda i potpuno izbjeći sudar.

Citigo dolazi sa dva jednolitarska trocilindraša jačine 44 kW/60 KS odnosno 55 kW/75 KS. Prosječna potrošnja Green Tec verzija kreće se oko 4,2 l/100 km tj. 4,3/100 km, dok emisije CO2 iznose 97 i 99 g/km CO2. Potrošnja i emisije pogonskog sklopa sa 44 kW iznose 4,5 l/100 km i 105 g/km CO2, dok jača jedinica troši 4,7 l/100 km goriva i emituje 108 g/km CO2.