Početak SsangYong ofanzive
0

Giugiarov SUV za Korejce

Sarajevo-x.com
SsangYong je na sajmu automobila u Parizu predstavio svoj prvi plod saradnje sa Shanghai Automotive Industries Group korporacijom, zanimljivi kompaktni SUV C200 koji treba najaviti pravu tržišnu ofanzivu ovog proizvođača.

Ovaj korejski proizvođač koji je svoju slavu stekao proizvodnjom solidnih i pristupačnih terenaca okreće novi list u svom poslovanju, te je uz C200 SUV podsjetio i na ambiciozni petogodišnji plan u okviru kojeg planiraju ponuditi čak 20 novih modela na pet novih platformi.

Kako kažu privlačni SUV, za čiji dizajn je zaslužan slavni Giugiarov dizajnerski studio, jer odlično demonstrira u kojem pravcu će se kretati SsangYongova nova ponuda, a uz dizajnersko sazrijevanje tu je i potpuno novi tehnološki poligon. Ovaj model je također vrlo bitan jer je to prvi model SsangYonga koji je izbacio iz upotrebe klasičnu šasiju i zamjenio je savremenom samonosećom karoserijom, a ujedno je i prvi model koji će se nuditi samo sa prednjim pogonom.

Zanimljivo je da Giugiraova podružnica ItalDesign usko sarađuje sa SsangYongom na razvoju svakog modela u okviru pomenutog petogodišnjeg plana, a s obzirom na njihove provjerene kvalitete opravdano je očekivati da ubuduće SsangYong ne bi trebao imati problema sa vizuelnim identitetom, kao što je to bio slučaj do sada.

Što se tiče samog C200, što je još uvijek kodno fabričko ime, riječ je o kompaktnom SUV-u koji će u osnovnoj verziji sa samo prednjim pogonom biti prilagođen kupcima koji u suštini imaju potrebu samo za izgledom SUV-a, dok će zbog jednostavnije tehnologije imati pristupačniju ulaznicu u SUV društvo. Naravno, u ponudi će biti i verzija sa pogonom na sve točkove, mada u SsangYongu još uvijek ne žele otkriti u kojoj cjenovnoj klasi bi se trebao naći njihov podmladak, niti kada bi tačno mogao doći na tržište. Ono što je ipak izvjesno je to da i uz novu strategiju razvoja modela koja uključuje i neke limuzinske oblike SsangYong ostaje proizvođač koji svoju ponudu zasniva na terenskim modelima, te na taj način nastavlja određivati svoj imidž.