Noviteti
5

Ford zvanično predstavio trovolumenski Focus

Klix.ba
Nakon predstavljanja redizajniranog Focusa u karavanskoj i dvovolumenskoj karoserijskoj varijanti, koje je upriličeno na minulom ženevskom sajmu automobila, Ford je zvanično predstavio i trovolumensku varijantu svog 'bestseller' automobila koja će se pred publikom premijerno pojaviti naredne sedmice na Sajmu automobila u New Yorku.

Zajedno sa redizajniranim kućištima prednjih svjetala i trovolumenski Focus krasi maska hladnjaka koja svojim izgledom veoma podsjeća na maske koje na svojim automobilima koristi legendarna britanska kompanija Aston Martin.

Dizajneri su na osvježenom Focusu poradili i na izgledu prednjeg odbojnika, koji sada izgleda osjetno profinjenije, a dorađena su i zadnja svjetla, kao i poklopac prtljažnika.

Razlike u unutrašnjosti odnose se na modifikovana sjedišta, dorađenu centralnu konzolu i unaprijeđen 'Sync system'. Kamera za vožnju unazad sliku sada emituje preko 4,2 ili 8-inčnog displeja osjetljivog na dodir, ako je automobil opremljen sistemom 'MyFord Touch'.

Također su dorađeni i nosači čaša. Ono što budući kupci neće moći vidjeti, ali će svakako moći osjetiti, je dorađen ovjes koji bi zajedno sa izvanredno krutom šasijom vozaču trebao ponuditi bolji osjećaj povezanosti sa cestom, bez kompromisa kada je u pitanju tišina u unutrašnjosti.

Uz paket opreme Sport Ford će ponuditi još čvršći ovjes, nekolicinu aerodinamičkih karoserijskih dodataka, 17-inčne felge i posebne ručice za mijenjanje brzina ispod upravljača, ako se radi o automobilu sa automatskim mjenjačem.

Uz već poznatu ponudu benzinskih i dizelskih motora, osvježeni Focus Sedan moći će se dobiti i sa 3-cilindarskim litarskim EcoBoost motorom koji će se nuditi isključivo sa ručnim 6-stepenim mjenjačem. Pored redizajniranog trovolumenskog Focusa, Ford će u New Yorku predstaviti i Focus Electric, dok se sportska ST varijanta očekuje u drugoj polovini godine.