Noviteti
0

Ford zvanično predstavio novi Mustang

Klix.ba
Čekanje je završeno, jer je američka divizija Forda zvanično predstavila novu generaciju dugo očekivanog Mustanga.

Agresivan izgled karoserije odlikuje trapezoidna maska hladnjaka, a u odnosu na prethodnu generaciju prednja svjetla su znatno niža i šira. Drugačiji je i prednji ispupčeni poklopac motora, a zadnji blatobrani sada su mnogo širi. Nova su i trostruka trodimenzionalna zadnja svjetla.

U svakom slučaju, dizajn novog Mustanga predstavlja spretno urađenu evoluciju prethodne generacije.

Za ljubitelje vožnje pod otvorenim nebom Ford nudi i Mustang Convertible opremljen višeslojnim platnenim krovom koji u kabini osigurava veoma nizak nivo buke i spušta se u spremište duplo brže u odnosu na prethodnu generaciju. Unutrašnjost je napravljena od osjetno kvalitetnijih materijala, a dizajnerski je oslonjena na rješenja koja se koriste u avionskoj industriji.

Novi Mustang može se dobiti sa tri motorne opcije. Atmosferski 3,7-litarski benzinski V6 motor razvija 300 KS i 365 Nm obrtnog momenta. Slijedi ga 2,3-litarski četverocilindarski turbo EcoBoost motor, koji nudi više od 305 KS i 406 Nm obrtnog momenta, a na vrhu ponude je 5-litarski V8 sa više od 420 KS i 528 Nm obrtnog momenta.

Bez obzira na odabrani motor, Mustang se može dobiti sa automatskim ili ručnim mjenjačem. Da se snaga motora na najbolji način prenese na podlogu, uz "launch control" i novi sistem za kontrolu stabilnosti, kojim se maksimiziraju dinamičke sposobnosti, Mustang je prvi put u svojoj historiji dobio zadnji neovisni ovjes u čijoj je izradi korištena nekolicina aluminijskih komponenti.

"Postavili smo veoma visoke standarde za upravljivost ovog automobila i mislim da smo ih dostigli", rekao je glavni inžinjer projekta Dave Pericak.