Noviteti
0

Ford predstavio vozačku postavu za WEC šampionat

Klix.ba
Iz tima Ford Chip Ganassi Racing stigla je zvanična potvrda da će Andy Priaulx, Olivier Pla, Stefan Mücke i Marino Franchitti ove sezone činiti standardnu vozačku postavu u WEC šampionatu (World Endurance Championship).

Dva tvornička Forda GT pripremljena su za nastup u ovogodišnjem WEC šampionatu u klasi GTE Pro u kojoj se posljednjih godina za primat bespoštedno bore kompanije Porsche, Aston Martin, Chevrolet i Ferrari.

"Nakon višegodišnjeg odsustva vratili smo se na trke izdržljivosti da nastavimo tamo gdje smo stali kada smo, svojevremeno, prekinuli dominaciju Ferrarija. Za takmičenje na ovom nivou potreban je odličan automobil, odličan tim i odlična vozačka postava. Mislim da imamo sve što bi nas moglo dovesti do najvišeg podijuma u klasi“, kaže direktor Fordovog trkaćeg odjela Dave Pericak.

Nakon 13-godišnjeg angažmana u BMW-u, britanski vozač Andy Priaulx priključio se misiji američkog automobilskog giganta i ove će sezone biti jedan od četiri standardna vozača Forda. Priaulx će na trci "Daytona 24 Hours“ biti dio "zvjezdane postave“ koju sačinjavaju Alexander Wurz, Lance Stroll i Brendon Hartley.

Pored pobjede na trci 12 sati Sebringa 2014. godine, Marino Franchitti ostvario je odlične rezultate u britanskom GT šampionatu (prvi u klasi GTO) i ALMS šampionatu (American Le Mans Series).

Nakon definitivnog povlačenja Nissana iz WEC-a, jer je prošlogodišnjih pokušaj u klasi LMP1 završio potpunim debaklom, Francuz Olivier Pla svoje je trkaće sjedište dobio u Fordu.

Četvrti vozač iz ovosezonske standardne postave Forda je Nijemac Stefan Mücke koji sa sobom donosi četverogodišnje iskustvo iz takmičenja GT automobila. Mücke će na trci u Daytoni jedan od dva Forda GT dijeliti sa Richardom Westbrookom i Ryanom Briscom.