Noviteti
7

Ford predstavio KA+, mali jeftini hatchback

Klix.ba
Kompanija Ford je predstavila model KA+, agilan, zabavan, udoban i jeftin petovratni hatchback koji je praktičniji u odnosu na konkurente u ovom segmentu.

Model KA+ je nešto kraći od Fieste, ali je za 29 mm viši. Zapremina prtljažnika iznosi 270 litara i može se dodatno povećati spuštanjem stražnjih sjedišta. U unutrašnjosti je na raspolaganju čak 21 pretinac za odlaganje različitih predmeta i sitnica.

Model za evropsko tržište će pokretati 1,2-litarski atmosferski benzinski motor u dvije verzije, jedna će isporučivati 70, a druga 85 KS. Snaga će se na prednju osovinu prenositi preko petostepenog manuelnog mjenjača. Kombinovana potrošnja iznosi 5 litara na 100 pređenih kilometara, a emisija CO2 iznosi 114 g/km.

Kako bi se dostigla niska potrošnja, automobil je dobio gume s niskim otporom kotrljanja, kao i komponente za bolju aerodinamiku.

Sve verzije modela KA+ dolaze s električnim podizačima stakala, električnim retrovizorima, šest zračnih jastuka, daljinskim centralnim zaključavanjem i sigurnosnom tehnologijom kao što je sistem elektronske kontrole stabilnosti (sa sistemom pomoći pri kretanju uzbrdo).

Snažnija verzija posjeduje upravljač presvučen kožom, tempomat, grijače u prednjim sjedištima, elektronsku klimu, DAB radio, 15-inčne naplatke od legura, podizače i stražnjih stakala, grijače električnih retrovizora, stražnje parking senzore i drugo.

Cijena osnovnog modela u Njemačkoj je 9.990 eura.