Noviteti
0

Fisker Karma konačno spremna

Sarajevo-x.com
Sa približavanjem datuma kada će sajam automobila u Detroitu otvoriti svoja vrata posjetiocima počinju se nizati najave važnijih premijera. Među njima je svakako i Fiskerova dugo najavljivana Karma, spektakularna limuzina koja je nastala zajedničkim trudom Aston Martina i Henrika Fiskera.

Nakon što je prošle godine Fisker uzburkao strasti konceptnim modelom Karme, i nakon što je zabilježen odličan odziv i veliko zanimanje javnosti u ovoj kompaniji su odlučili da Karmu ponude i kao serijski model. Srećom, ovaj put serijski model je gotovo identičan konceptu, pa je već sada izvjesno da prestižna klijentela neće imati mnogo nedoumica prilikom donešenja odluke o kupovini nove „porodične limuzine“. Pored vrhunskog dizajna i odličnih performansi zanimljiva je i činjenica da je ova Fiskerova kreacija zamišljen kao hibridni automobil, koji će za pogon kombinovati elektromotore koji pune kapacitetne baterije sa General Motorsovim 2,0-litarskim turbomotorom. Benzinski motor će obezbjediti 260 KS, a za buduće kupce koji žele još brže i čišće punjenje svojih baterija na raspolaganju će biti i krovni paneli sa solarnim ćelijama.

Odlične ekološke vrijednosti u Fiskeru nisu željeli zasjeniti lošim performansama, pa tako obećavaju da će prilično velika i teška Karma sa lakoćom od 0 do 100 km/h stizati za samo 5,8 sekund. Također, učestvovanje Aston Martina nije obezbjedilo samo vrhunski dizajn, pa se odlične vozne osobine mogu zahvaliti komponentama ovjesa i konstrukcije koji su preuzeti sa Astonovih perjanica.

Proizvodnja ove jedinstvene i egzotične limuzine trebala bi početi krajem 2009. godine, a za cijeli proces proizvodnje i sklapanja biće zadužena finska kompanija Valmet. Zahvaljujući proizvodnim kapacitetima ove kompanije očekuje se da bi godišnja proizvodnja trebala dosezati brojeve do 15.000 primjeraka.