Korak do ST-a
0

Fiesta Zetec S

Sarajevo-x.com
Iako još nije ni stigla u prodajne salone nova Fiesta će već dobiti proširenje ponude. Na samom početku kompercijalizacije četvrte generacije najbolji model u ponudi Fieste biće Zetec S, dinamična i odlično opremljena verzija koja će biti svojevrsna zamjena do dolaska ST verzije.

Iako će Zetec biti i po filozofiji ali i po performansama daleko od ST modela, koji je naglašeno skoncetrisan na sportske performanse, jasno je da će i ova verzija biti u stanju ponuditi vrlo dinamične performanse. Glavni krivac za dobre osobine biće prije svega potpuno novi 1,6-litarski Duratec benzinski motor sa 118 KS. Ovaj moderni motor, koji je konstruisan prije svega da uz odlične performanse zadovolji i povoljnom potrošnjom goriva, ubrzava novu Fiestu do 100 km/h za 9,9 sekundi, dok ujedno emisija CO2 iznosi svega 139 g/km.

Iako je po performansama daleko od modela koji ponosno ističu ST ili RS značku, očito je da će i Zetec S itekako biti upadljiva u društvu običnih malih gradskiih automobila. Uz odličnu ponudu živopisnih boja, razlog tome je sdefinitivno i atraktivan dizajn koji je naglašen prilično agresivnim aerdinamičkim kompletom, gdje se najviše ističe dominantan spojler na zadnjem dijelu ali i masivno oblikovani odbojnici, te mini difuzor na zadnjem odbojniku.

Također, u najboljoj maniri Forda, naglasak je stavljen i na dinamičke osobine ovjesa i karoserije. Tačnije karoserija nove Fieste je preko 10% kruća od prethodne generacije Fieste, pa je stvorena odlična osnova za maksimalno iskorištavanje potencijala ovjesa i motora.

Naravno, kao što je slučaj i sa vanjskim izgledom i unutrašnjost Zetec S modela će se razlikovati od standardnih verzija po znatno bogatijoj opremi, ali i sportskim ugođajem koji je potaknut zanimljivijm kombinacijama boja i materijala, kao i boljim sjedištima. Zvanično uvođenje na tržišta u Evropi sa prezentacijom cijena Fiesta će već imati sljedećeg mjeseca, a uz standardne modele očito stiže i Zetec S.