Noviteti
45

Fiat zvanično predstavio 124 Spider

Klix.ba
Nakon višemjesečnih najava Fiat je na Sajmu automobila u Los Angelesu (SAD) predstavio svoj roadster 124 Spider koji je uveliko zasnovan na aktuelnoj Mazdi MX-5.

Italijansku varijaciju Mazde MX-5 opisuju kao „optimalnu kombinaciju japanske pouzdanosti, italijanskog dizajna i Abarth duha“, a nema sumnje da je Fiat 124 Spider mnogo više od nove oznake na Mazdinom automobilu, jer su dizajneri u Fiatu razvili mnogobrojne karoserijske elemente koji asociraju na izvorni originalni 124 Spider. Novi karoserijski detalji uključuju i drugačija kućišta prednjih i zadnjih LED svjetala.

Osim novih oznaka, italijanski "open air" dvosjed unutra je u potpunosti isti kao japanski izvornik, a multimedijalni sistem u ovom slučaju dobio je naziv Fiat Connect 7.0. Upravljanje mekanim sklopivim krovom maksimalno je pojednostavljeno, a ukupnom uživanju doprinose i dva izrazito kvalitetna sjedišta.

"Sve što vam se dopada u Mazdi, dobit ćete i u Spideru", kažu u Fiatu.

Automobil pokreće 1,4-litarski četverocilindarski turbo-benzinski motor koji razvija 162 konjske snage i nudi 249 Nm najvećeg obrtnog momenta. Kupcima se standardno nudi 6-stepeni ručni mjenjač, a u opciji je i 6-stepeni automatski mjenjač koji snagu motora prenosi na zadnju osovinu. Zabavu garantuje kombinacija izvanrednog ovjesa i lagane karoserije.