Noviteti
0

FOTO / Ferrari otkrio izgled modela SA Aperta

Sarajevo-x.com
Talijanski proizvođač automobila "Ferrari" je otkrio izgled svoje zvjezde koju planira prestaviti na sajmu automobila u Parizu iako je ova verzija modela 599 rasprodana prije svog debija.

Nazvan SA Aperta, novi model je dizajniran u čast dizajnerske kuće "Pininfarina" koja slavi osamdeset godina postojanja. Slova S i A predstavljaju imena Sergio i Andrea Pininfarina.

Za razliku od Ferrarijevog modela 575M Superamerica koji je imao preklopni tvrdi krov, SA Aperta posjeduje lagani mekani krov koji se koristi samo u uslovima lošeg vremena.

Vjetrobran je postavljen nisko, a sam automobil je dosta spušten.

Iz kompanije kažu da će novi model pokretati motor sa 670 KS što ga približava ultra-ekstremnom modelu 599 GTO. Potvrđeno je i da će, uprkos tome što nema pravi krov, SA Aperta zadržati standardnu krutost kao kod modela Berlinetta, te da neće biti značajne razlike u težini.

Samo osamdeset primjeraka će biti proizvedeno, ali su već rasprodani tokom privatne prezentacije ovog automobila na događaju "Pebble Beach Concours" koji se održao u Kaliforniji. Posljednji primjerak će biti javno predstavljen u Parizu. Izvori su rekli da cijena ovog modela iznosi 400.000 eura.