Noviteti
4

Felino CB7: Sportski automobil na kanadski način

Klix.ba
Iza naziva Felino CB7 krije se kanadska kreacija sportskog automobila koji će se odlično snalaziti na 'track day' okupljanjima, ali je istovremeno moguće koristiti ga na javnim cestama.

Kompaniju Felino osnovao je kanadski automobilski trkač Antoine Bessette, a za razvoj modela CB7 trebale su četiri godine. Automobil sa karbonskom karoserijom i 'gullwing' vratima koristi GM-ov 6,2-litarski atmosferski V8 motor koji razvija 525 KS i 662 Nm obrtnog momenta.

Prijenos snage na zadnje točkove vrši se preko 6-stepenog mjenjača koji može biti ručni ili sekvencijalni. Ukupna dužina vozila iznosi 4,2 metra, širina 1,9 metara, a visina samo 1,1 metar. Ukupna težina od 1.134 kilograma raspoređena je na osovinama u omjeru 50 : 50.

Za kočenje su zadužene kočnice sa čeljustima koje naprijed imaju šest, a nazad četiri klipa. U opciji su i karbonsko-keramički kočni diskovi. Postavljen na 18-inčnim točkovima, Felino CB7 od 0 do 100 km/h stiže za 3,5 sekundi, a očekivana prodajna cijena trebala bi biti ispod 100.000 američkih dolara.