Noviteti
22

EPA proširuje istragu: Pod lupom su i Volkswagenovi trolitarski TDI motori

Klix.ba
Američka Agencija za zaštitu okoliša (EPA) pokrenula je novu istragu koja se odnosi na Volkswagenove trolitarske turbodizelske TDI motore koji se na sjevernoameričkom tržištu ugrađuju u nekolicinu modela Volkswagen koncerna.

Nakon nedavnog otkrića da je Volkswagen u Sjedinjenim Državama u periodu od 2009. do 2015. godine prodao oko 482.000 automobila sa dvolitarskim TDI motorom, koji su bili opremljeni softverom koji je prikazivao lažne (umanjene) rezultate na mjerenjima emisije izduvnih gasova, EPA (Environmental Protection Agency) je objavila početak nove istrage kojom bi se trebalo otkriti da li je sporni softver za mjerenje nivoa izduvnih gasova prilikom testiranja korišten i u automobilima Volkswagenovog koncerna koje pokreće trolitarski turbodizelski TDI V6 motor.

Prema zvaničnicima Agencije, nova istraga stiže kao logičan nastavak zbog priznanja koje je u međuvremenu stiglo iz Volkswagena, a prema kojem je njemački koncern na različitim svjetskim tržištima prodao oko 11 miliona različitih modela koje pokreće dvolitarski TDI motor opremljen spornim softverom.

Prema posljednjim procjenama, instaliranje adekvatnog softvera u svim spornim automobilima i saniranje štete Volkswagen bi moglo koštati 6,5 milijardi eura.