Rolls Royce Hyperion
0

Englez sa italijanskom dušom

Sarajevo-x.com
Slavni dizajnerski studio Pininfarina je od kolekcionara Rolanda Halla dobio zahtjevan zadatak da kreiraju automobil koji će odati priznanje vrhunskim i egzotičnim automobilima koji su bili prisutni 30-ih godina prošlog stoljeća. Sa Rolls Royceom Hyperion bez sumnje su uspjeli u toj namjeri.

Naravno, ovo nije prvi put da Pininfarina studio radi na ovako zahtjevnim projektima i u suštini stvara jedinstven automobil od temelja, zbog čega je Hall upravo i odabrao njih.

Za osnovu je poslužio jedan od najelegantinijih i najprestižnijih automobila današnjice, tačnije Rolls Royce Phantom Drophead Coupe koji je već bio u vlasništvu Rolanda Halla. Bez obzira koliko dobar temelj bio Drophead Coupe u Pininfarini su pristupili stvaranju radiklanih promjena. Prvi potez bio je izbacivanje zadnjih sjedišta čime je dodatno istaknuta elegancija impozantno velikog kabrioleta, ali dodatno povećana impresivna dužina poklopca motora i to pomjeranjem prednjih sjedišta za čak 400 milimetara unazad. Da bi se vjerno prikazao dizajn automobila iz 30-ih godina u Pininfarini su produžili krov, ali ujedno i skratili zadnji dio, što je uz ostale klasične linije za rezultat imalo stvaranje pravog savremenog oldtimera. I uz automobolističku prošlost kao glavnu temu automobila u Pininfarini se nisu željeli odreći masivnih savremenih detalja, te su prepoznatljivu masku učinili dodatno futurističkom, dok se moderna bixenon svjetla uz LED dnevna svijetla na poseban način uklapaju u ovo dizajnersko remekdjelo.

U unutrašnjosti je najviše zadržan izgled unutrašnjosti standardnog Drophead Coupea, s tim da je nemoguće ne primjetiti jedinstvene detalje kao što je ručni sat po uzoru na one iz 1945. godine, a kojeg je poseno za ovaj automobil dizajnirao i prilagodio Girard-Perregaux. Naravno, ovaj sat je dizajniran da se uklopi u ostatak interijera, ali ujedno moguće ga je odvojiti od konzole i nositi kao klasični ručni sat.