Nissan počinje proizvodnju
0

Električni Leaf stiže iz Oppame

Sarajevo-x.com
Kompanija Nissan Motor u svojoj je tvornici u Oppami počela proizvodnju Nissan Leafa, novog električnog automobila bez izduvnih emisija čiji je početak prodaje u Japanu i SAD-u planiran za januar, a na određenim evropskim tržištima početkom 2011. godine.
Nissan Leaf prvo je potpuno električno vozilo, koje će biti proizvedeno za Alijansu Renault-Nissan. Zajedno s Renaultom, partnerom u Alijansi, Nissan želi postati svjetski predvodnik pokretljivosti bez štetnih emisija. Do danas je Alijansa ugovorila više od 80 saradnji na području pokretljivosti bez izduvnih emisija s vladama, lokalnim upravama i kompanijama širom svijeta.

“Ovo je važna prekretnica, ne samo za Nissan i Alijansu Renault-Nissan nego i za cjelokupnu automobilsku industriju”, rekao je Nissanov predsjednik i glavni izvršni direktor Carlos Ghosn na prigodnoj svečanosti. “Kupcima je jasno. Oni žele održivu pokretljivost, a Alijansa u tome prednjači jer naši automobili nude upravo to, ali i pouzdanost, uzbudljivost i performanse koje kupci zahtijevaju. Inovativni i iznimno kvalitetni Nissan Leaf korjenito će preobraziti očekivanja kupaca od proizvođača automobila širom svijeta.”

Nissan Leaf proizvodit će se u tvornici Oppama u kojoj se proizvode i modeli Juke i Cube. Dio proizvodne linije prenamijenjen je kako bi se u fazi u kojoj se inače ugrađuju rezervoari goriva mogle ugrađivati baterije, a elektromotori i inverteri ugrađivat će se u fazi kad se u standardna vozila ugrađuju motori. Kvaliteta i efikasnost proizvodnje zagarantovane su primjenom Nissanovog proizvodnog načina (Nissan Production Way) u svakom koraku sklapanja automobila.

Moduli Leafove litij-ionske baterije proizvode se u AESC-u (Automotive Energy Supply Corporation), zajedničkoj kompaniji Nissana i NEC-a, u japanskom gradu Zami, a potom šalju u Nissanovu tvornicu u Oppami, gdje se od njih 48 sklapa Leafova baterija. Tvornica Oppama ima godišnji proizvodni kapacitet od 50.000 jedinica.

Sklop baterija za Nissan Leaf
Sklop baterija za Nissan Leaf
Među tvornicama koje će također proizvoditi Nissanova električna vozila su Smyrna u američkoj državi Tennessee i Sunderland u Velikoj Britaniji. Proizvodnja Leafa u Smyrni počet će krajem 2012. godine, a u Sunderlandu početkom 2013 godine. Puni je kapacitet tvornice u Smyrni 150.000 jedinica, a u Sunderlandu 50.000 jedinica.