Predstavljen 308 CC
0

Druga generacija dvoličnog lava

Piše: Elvir Zubović
Nakon što je Peugeot 308 već našao svoje mjesto na tržištu, došlo je vrijeme da se ponuda upotpuni sa već prepoznatljivim Coupe Cabriolet modelom koji su postadli obavezan dio Peugeotovoe game modela. Iako je princip ostao isti, 308-ica donosi i mnogo novosti.

Nakon što je prošle godine na sajmu automobila u Frankfurtu Peugeot predstavio atraktivni 308 RC Z koncept mogle su se naslutiti konture ali i smjer u kojem će biti dizajniran naredni kompaktni CC. Također, uz dizajnerske detalje CC je sa RC Z-om trebao, prema zvaničnim najavama iz Peugeota, dijeliti i mjesto premijere.

Ipak. Sudeći po objavljivanju zvaničnih podataka i fotografija, očito je da se vodstvo Peugeota predomislilo, pa umjesto 2009. godine u Frankfurtu, novi 308 CC vjerovatno stiže već ove godine na Paris motor Show-u. U tom slučaju CC stiže na tržište u najbolje moguće vrijeme, tačnije u proljeće naredne godine.

Ono čime će 308 CC svakako privlačiti poglede je izgled. Pored već atraktivne coupe-cabriolet karoserije, detalji već viđeni na RC Z u svakom slučaju su veliki plus. Tačnije kombinacija standardnog 308 sa agresivnim linijama RC Z-a u potpunosti karakteriše CC. Prije svega dominira masivan zadnji dio, koji uz veliki difuzor zraka i elegantne linije predstavlja mnogo potpunije i bolje rješenje nego što je to bio slučaj na prethodniku, 307 CC. Nova su i stop svjetla koja su odlično uklopljena u ostatak linija koje naglašavaju elegantan profil. Prednji dio je čak i agresivniji zahvaljujući opsežnijem kopiranju rješenja sa RC Z-a, te gledajući sprijeda CC predstavlja zaista impresivnu pojavu na cesti.

Unutrašnjost je također u najvećoj mogućoj mjeri približena konceptu, iako je u osnovi riječ o kokpitu 308-ice. Ipak, mnogo ekskluzivniji materijali, upečatljive kombinacije boja i dezena uz odlično profilisana sjedišta svakako stvaraju odličan ugođaj.

Ponuda motora i mjenjača će biti jednostavno preuzeta iz običnih verzija 308-ice, dok bi jedina novost trebao biti hibridni dizelaš koji je predstavljen u konceptnom 308 HybridHDi, pa bi tako novi CC mogao biti i prvi hibridni coupe cabriolet na svijetu.