Od jeseni na cestama
0

FOTO / Dolazi testna flota Škode Octavije Green E-Line

Sarajevo-x.com
Škoda je objavila da upravo počinje proizvodnja deset modela Octavia Green E-Line. Ovo je prvi Škodin elektromobil baziran na serijskoj Octaviji Combi. Testna E-flota na češko tržište stiže u jesen. Cilj je serijska proizvodnja električnih automobila uzorne tehnologije i voznih performansi.

Flota od deset automobila nosi specijalne etikete, a u pitanju je Octavia Green E-Line opremljena zvučnim generatorom, koji bi trebao povećati sigurnost sudionika u prometu. Naime, zvučni generatori za električne automobile s jedne su strane ugodni za uho, dok s druge strane upozoravaju pješake i ostale sudionike u prometu kako im se približavaju.

Prema mišljenjima eksperata, elektromobilnost ima sve veće značenje u ekologiji, s obzirom da smanjuje štetne emisije i zagađenje okoliša kao i ovisnost o korištenju nafte i naftnih derivata. U uskoj saradnji s Volkswagen koncernom, Škoda se intenzivno zalaže za razvoj alternativnih pogonskih agregata. S modelom Octavia Green E Line češka marka potvrđuje svoju inovacijsku snagu i tehničku kompetenciju koja se temelji na pomicanju granica visoke tehnologije uz zaštitu okoliša.

Već danas Škoda nudi inovativnu tehnologiju pogonskih sklopova za svoju cjelokupnu modelsku paletu. Cilj je konsekventno smanjenje potrošnje goriva i emisije CO2. Škodina formula za uspjeh zove se downsizing, koji donosi moćnije, štedljivije i lakše motore. Zeleni aduti ove marke tj. GreenLine-modeli druge generacije, odlikuju se iznimno niskom potrošnjom goriva zahvaljujući sistemu start-stop (za pokretanje i zaustavljanje motora) kao i sistemu za obnavljanje (rekuperaciju) energije. Osim toga, Škoda planira obogatiti svoju paletu modela plug-in hibridnim vozilima.

Octavia Green E Line bazira se na aktuelnoj karavanskoj Octaviji. Ovaj model je opremljen modularnim rješenjima poput baterije, električnog motora i inteligentne kontrole pohranjene energije. Škoda je kod razvoja Octavije Green E Line također koristila određene module Volkswagen koncerna. Električni motor razvija snagu od 85 kW, dok maksimalni obrtni moment pogonskog sklopa iznosi 270 Nm. Ovakva agilnost posebno je dobrodošla u gradskoj vožnji. Octavia Green E-Line ubrzava za 12 sekundi od 0 do 100 km/h, a njena najveća brzina ograničena je na 135 km/h.

Električnu energiju crpi iz najsavremenije litij ionske baterije, čija autonomija iznosi čak 150 kilometara. Baterija je sačinjena od 180 litij ionskih ćelija koje zajednički proizvode energiju od 26,5 kWh. Litij ionska baterija teži 315 kilograma, a kao i kod drugih električnih automobila i ovdje se prilikom kočenja motorom energija pohranjuje u baterije.