Osvježenje bestsellera
0

Dacia Logan - novo lice narodnog auta

Sarajevo-x.com
Četiri godine nakon predstavljanja i nakon jednog blagog zatezenja bora, Dacia je odlučila da je vrijeme za opsežniji redizajn Logana kojim će biti znatno osavremenjen, ali i ugodniji za svoje putnike. Primarne kvalitete kao što su niska cijena i pouzdanost ostaju na mjestu glavnih prednosti ovog modela.

Nakon uvođenja novog modela Sanadero i nakon novog dizajna logotipa kompanije bilo je neizbježno i najprodavanijji model prilagoditi novom vizuelnom identitetu. Stoga, najočitiju promjenu pretrpio je prednji dio koji je dobio potpuno novu masku.

Potpuno novi odbojnik sa velikim otvorima za zrak koji su izraženiji i dinamičnije oblikovani odlično su upotpunili masivnu rebrastu masku koja je već viđena na Sanaderu, a na kojoj se ugodno smjestio i novi moderni logotip Dacije.

Dašak luksuza i elegancije na prednjem dijelu želi se naglasiti i širokom hromiranom lajsnom koja će se posebno isticati na modelima sa tamnijim bojama. Također, iako izgledaju gotovo identično promjenu su pretrpjela i prednja svijetla, te iako je prepozunatljivi oblik zadržan primjetno je da su sada nešto veća. Novost su i svjetla za maglu čija kućišta su dinamičnije oblikovana.

I zadnji dio Logana je značajno unaprijeđen, pa je kao i naprijed primjenjen jednostavan recept blagih promjena svjetlosne grupe i najistaknutih linija karoserije. Poklopac prtljažnika je preoblikovan tako da njegova ivica sada formira diskretan spojler koji vizuzelno produžava karoseriju i čini je elegantnijom. Također, kao i naprijed upotrebljen je jednostavan hromirani umetak na donjem rubu poklopca koji značajno ublažava monotoniju velike ravne plohe poklopca i čini cijeli zadnji dio nešto elegantinijim.

Također, stop svjetla su uz moderniju grafiku preoblikovana tako da prate novu liniju ruba prtljažnika, te je zahvaljujući upravo ovom detalju zadnji dio Logana sada znatno zanimljiviji. Završni potez na zadnjem dijelu bio je novi odbojnik koji više nije tako monoton i ravan, te uz nekoliko fluidnijih linija odlično zaokružuje prilično uspješan redizajn automobilia kod kojeg je dizajn u drugom planu.

Za potpuniji izgled, cijela ponuda ukrasnih poklopaca točkova i aluminijskih napaltaka je promjenjena i redizajnirana, dok je i paleta boja obogaćena sa tri dodatne atraktivne boje, i to Basalt sivom, Electric plavom i Extreme plavom.

Unutrašnjost Logana je prošla i kroz temeljitije promjene, te sirov izgled prve varijante je skoro u potpunosti nestao. Prije svega, centralni dio poznatog upravljača je dobio novi poklopac sa sa tečnijim linijama i elegantnijim logotipom, dok je centralna konzola u velikoj mjeri prekopirana sa Sanadera.

Oštre linije koje su prethodnom Loganu davale izgled nedovršenog automobila zamjenjene su mnoštvom zakrivljenih obloga i oblika, a velikio poboljšanje je novi izgled suvozačke konzole i novih obloga vrata koje su dobile vrlo modernu ručku i oslonac.

Ponuda motora i opreme u osnovi će ostati ista, ali ono što je najvažnije da će uz ova brojna i vrlo važna poboljšanja i cijena Logana ostati nepromjenjena, pa je sasvim jasno da će dobri prodajni rezultati ovog savremenog narodnog automobila i dalje ostati na istom nivou.