Dostupna od od 19.342 KM
2

FOTO / Dacia Lodgy stigla u BiH

Klix.ba
Dacia Lodgy, dugoočekivani i zvanično prvi MPV rumunskog proizvođača automobila, konačno je stigao na bosanskohercegovačko tržište. Nacionalna prezentacija i prigodne test vožnje, upriličeni su u Tuzli.

U skladu sa provjerenom filozofijom Dacije i Lodgy krasi, pouzdanost, robusnost, te u ovom slučaju i vrhunska prostranost, uz nadasve konkurentnu cijenu. Lodgy odlikuju dimenzije monovolumena iz segmenta C, ali po cijeni monovolumena iz segmenta B. To znači da je namjenski prilagođen porodicama, koje su u potrazi za višenamjenskim vozilom po umjerenoj cijeni, te su dosad u većini slučajeva tražili polovno vozilo.

Dužina od 4,5 metara i visina od 1,75 metara obećavaju više nego dovoljno putničkog i prtljažnog prostora, koji u varijanti sa pet sjedišta mjeri 827 litara, a 207 litara kada je u upotrebi svih sedam sjedišta. Kada se uklone sva stražnja sjedišta, Lodgy postaje „dostavnjak“ sa čak 2.617 litara prtljažnog prostora. Tu je i dodatnih 30 litara prostora u raznoraznim pretincima.

U unutrašnjosti je napravljen evidentan kvalitativni skok u odnosu na ostale modele u ponudi, prvenstveno Logan i Sandero, pa se može reći da je Lodgy kvalitetom materijala na nivou osjetno skupljih automobila. Osim toga Lodgy, zavisno od verzije, nudi bogatu opremu kao što je 7-inčna touch screen navigacija, Bluetooth, radio, USB, AUX konekcija i još mnogo toga.

I ispod prednjeg poklopca Lodgy donosi novosti, odnosno modernije motore kao što je 1.2 litarski turbobenzinac sa 115 KS. No tu je i dalje provjereni 1.6 litarski benzinac sa 85 KS, ali i 1.5 litarski dizelaši sa 90 i 110 KS, koji nose štedljivi Eco2 potpis.

Svakako treba spomenuti da se novi Dacia Lodgy proizvodi u novoj tvornici u Tangeru, prvoj tvornici automobila na svijetu bez emisije izduvnih gasova i bez ispuštanja otpadnih voda.

U BiH Lodgy dolazi s 3 nivoa opreme (Base, Ambiance i Laureate) i sa početnom cijenom od 19.342 KM sa PDV-om. Dacia Lodgy, kao i ostali Dacia modeli u ponudi na bh. tržištu, dolazi sa garancijom proizvođača od 5 godina ili 100.000 km.