Zasnovana na Renaultu Kangoo
7

FOTO / Dacia Dokker spremna za tržište

Klix.ba
Nakon što je prije nešto više od mjesec dana Dacia zvanično predstavila svoj novi model Dokker, sada je ova marka objavila i više detalja o ovom modelu koji će sigurno biti zanimljiv i kao porodični ali i kao poslovni automobil.

Nova Dacia biće dostupna kao putnički petorosjed pod imenom Dokker, ili kao dostavni dvosjed pod imenom Dokker Van, a izgledom je prvenstveno zasnovana na prethodno predstavljenom monovolumenu Lodgy.

Ukupne vanjse dimenzije novog Dokkera iznose 4,36 metara dužine, 1,75 metara širine i 1,81 metara visine, što su proporcije koje prije svega najavljuju vrlo prostranu i upotrebljivu kabinu.

Jasno, kod dostavne verzije vozačko i putničko okruženje je prilično rustikalno, iako je lako primjetiti novi dizajn unutrašnjosti, također uveden s modelom Lodgy. Naravno putnička verzija Dokkera biće dostupna i u luksuznijim verzijama, gdje uz elektrifikaciju stakala i multimedijalni sistem ugođaj popravljaju nešto ugodniji materijali u dvije ili tri nijanse, sa hromiranim detaljima.

Glavna osobina unutrašnjosti svakako je tovarni prostor koji može primiti vrlo impresivnih 3.300 litara.

Pogonsku ponudu čine četiri motora i to turbodizelski dCi 75 sa 75 KS i 180 Nm okretnog momenta, te dCi 90 sa 90 KS i 200 Nm okretnog momenta. Ponuda benzinskih motora počinje sa 1.6 MPI motorom koji proizvodi 82 KS i 134 Nm, dok moderniju i snažniju opciju predstavlja turbobenzinski 1.2 TCE sa 115 KS i 190 Nm okretnog momenta.

Vrijeme dolaska na određena tržišta i cijene za novi Dokker biće poznati naknadno.