Širenje ponude Chevroleta
0

FOTO / Cruze karavan od septembra u BiH

Klix.ba
Predstavljen 2009. godine, Cruze je Chevroletov globalno najuspješniji model koji se do prvog kvartala 2012. godine prodao u preko 1,3 miliona primjeraka. Dolaskom dugoočekivane karavanske varijante u prodajne salone širom Evrope Chevrolet će ponuditi automobil koji će se posebno svidjeti porodicama i pojedincima aktivnog stila života.

Cruze karavan nudi puno mjesta za putnike i prtljag. Prtljažnik je dug 1.024 mm i u osnovnoj konfiguraciji nudi mogućnost pohrane do 500 litara volumena prtljage do donjeg ruba prozora. Kada se preklopi naslon zadnjih sjedišta (djeljiv u odnosu 60/40), u tako povećan prtljažnik može stati čak 1.478 litara prtljage do krova.

Među ostalim osobinama su i sljedeće novosti:

  • pokrivač prtljažnika koje se u potpunosti uvlači u spremnik; potpuno izvučen prtljažnik može se pomaknuti prema gore i maknuti s otvora za utovar radi lakšeg pristupa prtljažniku.
  • kadicu za odlaganje s tri pretinca između zadnjeg naslona sjedišta i spremišta za pokrivač prtljažnika.
  • odvojeni mali prostor za odlaganje ispod najudaljenijeg dijela prtljažnika u kojem se nalazi standardni komplet alata za popravak gume.
  • dva dodatna pretinca smještena u zadnjem dijelu prtljažnika.
  • niz alki uz rub prtljažnog prostora za osiguravanje prtljaga.

Među manjim pretincima za odlaganje u automobilu su džepovi na vratima s integrisanim nosačima boca (1,5 litra sprijeda, 0,5 litre nazad), velik i osvijetljen dvodijelni pretinac za rukavice, džepovi sa zadnje strane naslona sjedala dovoljno veliki za odlaganje tanjih prijenosnih računala i pretinac na ploči s instrumentima za odlaganje manjih predmeta.

Među ponuđenim su dodacima mrežice za prtljagu koje sprječavaju da se manji predmeti kotrljaju po prtljažniku, kutija za organizaciju prtljage s pomičnim pregradama, krovna kutija, te nosači skija i daske za surfanje.

Ispod poklopca motora, već ponuđenim motorima 1.6 i 1.8-litarskom benzinskom i 2.0-litarskom dizelskom pridružit će se 1.4-litarski benzinski motor s turbopunjačem, te 1.7-litarski dizelski motor.

1.4-litarski benzinski motor s turbopunjačem nudi performanse usporedive s agregatima veće zapremine, a pritom troši manje goriva i emituje manje štetnih plinova. Sa 6-stepenim ručnim mjenjačem razvija maksimalno 140 KS i 200 Nm u rasponu od 1.850 do 4.900 okretaja u minuti, dok mu je za ubrzanje od 0 do 100 km/h dovoljno 9,5 sekundi. U kombinovanim uslovima vožnje ovaj motor troši 5,7 litara na 100 km i emituje 134 g CO2 po km.

1.7-litarski dizelski motor koji je opremljen turbopunjačem s hlađenjem zraka, sistemom Start/Stop i električnim servo upravljanjem, daje 130 KS koji pogone vozilo do 100 km/h u 10,4 sekundi, te do najveće brzine od 200 km/h. Tim se visokim performansama pridružuje i vršni okretni moment od 300 Nm u rasponu od 2.000 do 2.500 okretaja u minuti.

Uz potrošnju goriva od 4,5 litara na 100 km i emisiju štetnih plinova od 119 g po kilometru 1.7-litarski je dizelski motor najštedljiviji agregat ikad ugrađen u Chevrolet Cruze.

Cruze u karavanskoj verziji s 1.6-litarskim benzinskim motorom prodavat će se standardno s električnim servo upravljanjem na svim tržištima, što će pomoći smanjiti potrošnju goriva i emisiju ugljičnog dioksida. Na većem broju europskih tržišta 2.0-litarski dizelski motori od ovog će ljeta dolaziti s EPS-om i sistemom Start/Stop.

1.4-litarski turbo benzinski motor, te 1.7-litarski i 2.0-litarski dizelski motori dolazit će sa 6-stepenim ručnim prijenosom, a 1.6 i 1.8-litarski benzinski motori s 5-stepenim prijenosom. 1.8-litarski benzinski i 2.0-litarski dizelski motor također će se nuditi sa 6-stepenim automatskim mjenjačem.

Chevrolet Cruze SW dolazi u Bosnu i Hercegovinu početkom septembra po cijeni od 24.100 KM za benzinski model s 1.6 motorom s 124 KS i paketom opreme LS+ koji uključuje: ABS, ESC, klima uređaj, 6 zračnih jastuka, električne podizače prednjih stakala, radio CD MP3, podešavanje prednjih sjedišta u 4 smjera itd.