Noviteti
0

Citroën predstavio novi DS 5LS namijenjen isključivo za Kinu

Klix.ba
U Carrousel du Louvre, simbolu Pariza, Citroën je kineskim novinarima i međunarodnim medijima otkrio svoje najnovije ostvarenje - DS 5LS. Luksuznu limuzinu proizvedenu u kineskoj tvornici u Shenzhenu. To je korak dalje u razvoju DS linije u Kini. DS 5LS uspješno spaja segmente u smislu prostranosti zajedno s uglađenošću, dizajnom i snagom, što su prepoznatljiva obilježja DS linije. Novi model, koji će u martu 2014. biti plasiran na kinesko tržište, izuzetno je važan za daljnji razvoj DS linije na međunarodnojm nivou.

DS 5LS odlikuje se moćnim i otmjenim izgledom (dužina mu je 4,70 m, širina 1,84 m i visina 1,50 m) koji naglašava prostranost i senzualne linije svojstvene DS modelima.

DS 5LS otkriva novi izgled prednjeg dijela linije DS, nadahnut konceptnim vozilima Numéro 9 i Wild Rubis. Odlikuje se reljefnom maskom motora nazvanom DS Wings koja naglašava luksuz automobila. S prednjim se svjetlima spaja hromiranim profilima koja tvore širok luk i prednjem dijelu daju dinamičan i moderan izgled. Na rešetki maske posebnog izgleda nalazi se logotip DS. Jedinstven izgled dnevnih svjetala u obliku bumeranga upotpunjuje taj jedinstven dizajn prednjeg dijela spajajući snagu i otmjenost.

Prepoznatljivi bočni hromirani potez proteže se uzduž stakala do prtljažnika, dok hromirani element prelama zadnju četvrtinu vozila i nenametljivo ocrtava peraju morskog psa, prepoznatljivi element dizajna DS modela. Široki tragovi točkova velikih dimenzija nadopunjuju i naglašavaju dinamičan stil DS 5LS.

Moćan, reljefni zadnji dio ističe se ekskluzivnim LED svjetlima, dok hromirani okvir na staklima naglašava trodimenzionalnost svjetala.

Kako bi karoserija DS 5LS bila još ljepša, ponuđene su nove boje, među njima i jedinstvena smeđa nijansa Nocciola, koja je istovremeno sjajna i nenametljiva.

Uglađenost u unutrašnjosti jasno je izražena jedinstvenim i prestižnim vozačevim sjedištem. Naglasak je stavljen na plemenite i izvorne materijale poput metala, drva i poluanilinske kože.

DS 5LS se ističe i naprednom tehnologijom u motorima THP 160 i THP 200 sa sekvencijalnim direktnim ubrizgavanjem goriva, pumpom visokog pritiska i "twin scroll" turbopunjačem. Ovi motori snagu prenose preko automatskog mjenjačem sa šest stepeni prenosa.

DS 5LS, nudi uzornu udobnost u klasi zahvaljujući najvećem međuosovinskom razmaku u segmentu C (2,71 m), udobnim sjedištima (prednja s masažom, zadnja s naslonima nagiba do 29° i nasloni za glavu u stilu avionskih), pročišćenom zraku (ionizator zraka), zvučnoj udobnosti (sustav Arkamys, HIFI Denon…), opreme koja olakšava rukovanje i vožnju (otključavanje i zaključavanje automobila te pokretanje motora slobodnih ruku, nadzor mrtvih uglova, pomoć pri parkiranju, kamera za vožnju unazad) i potpunoj ponudi informatičko-zabavne tehnologije (dodirni ekran u boji, DVD čitač, pozivi u nuždi…).

DS djeluje u Kini poput samostalne marke, a njene su jake strane jasno izražene s DS 5LS. To je drugi DS proizveden u Kini u tvornici u Shenzhenu. Prvi je bio DS5, pušten u prodaju 27. septembra ove godine. DS se ne namjerava tu zaustaviti jer će u Kini tokom 2014. u prodaju krenuti još jedan model proizveden u Kini, a riječ je o SUV modelu. Razvoj linije DS temelji se, između ostalog, na mreži koja se sastoji od 50 specijaliziranih salona u najvažnijim gradovima zemlje.