Dizajnirani za Rusiju i Kinu
0

FOTO / Citroen predstavio limuzinske C4 i C-Elysee

Klix.ba
Citroën ubrzava svoj razvoj na svjetskom tržištu i jača status globalne marke pa nakon Evrope, Rusije i Latinske Amerike 28. juna počinje s prodajom svoje linije DS linije u Kini. Citroën istovremeno upotpunjuje i osuvremenjuje osnovnu paletu s dva nova modela.

Cilj je ojačati ponudu proizvoda, ponajprije u C segmentu, kako bi se prioritetno osvojila međunarodna tržišta sa snažnom stopom rasta kao što su zemlje mediteranskog bazena, Kina ili Rusija. Tržište kompaktnih vozila zapravo je najveće tržište na svijetu s više od 20 miliona registriranih vozila u 2011., što čini gotovo trećinu prodaje osobnih vozila u svijetu.

Kako bi se osigurala pokrivenost tog tržišta, na kojem trovolumenske limuzine imaju udio od 43% u Rusiji i čak 79% u Kini, Citroën pušta u prodaju novi Citroën C-Élysée i C4 L, Lounge verziju modela C4. Riječ je o dvjema limuzinama koje se nadopunjuju u svom pozicioniranju, poštujući vrijednosti ciljanih zemalja. Osmišljene u Francuskoj uz stručno sudjelovanje međunarodnih Citroënovih ekipa, te su limuzine plod najboljeg umijeća ove marke u pogledu dizajna, tehnologije, završne obrade i kvalitete.

Novi Citroën C-Élysée ponajprije zadovoljava očekivanja zahtjevne klijentele u potrazi za trovolumenskom limuzinom koja je istodobno privlačna i cjenovno dostupna. Citroën C-Élysée nudi obilje prostora uz prtljažnik od 506 litara i međuosovinski razmak od 2,65 m, kao najduži u ovoj klasi, što mu omogućuje da posve preuzme ulogu porodičnog automobila.

Njegova konstrukcija (visina od tla, zaštite) ispitana je u različitim svjetskim regijama, u svim uslovima vožnje, pa garantuje pouzdanost pri svakoj upotrebi. Riječ je o temeljnoj kvaliteti za vrlo zahtjevnu klijentelu kojoj je kupnja vozila dugoročno ulaganje. Trovolumenska limuzina koja se proizvodi u Vigu u Španjolskoj kreće u prodaju krajem 2012., i to najprije u Turskoj, u središnjoj Evropi i u Alžiru.

Drugi novitet, Citroën C4 L, cilja na gornji dio segmenta C. Prvi proizvod Centra za dizajn u Šangaju, automobil već na prvi pogled odaje uobičajenu Citroënovu siluetu otmjenih i dinamičnih linija, dodatno naglašenu svjetlosnim potpisom sprijeda i nazad.

U kabini, vozač i putnici imaju doživljaj putovanja u prvoj klasi zahvaljujući istinskoj zvučnoj i toplinskoj udobnosti, no jednako tako i stražnjoj klupi uređenoj poput naslonjača lounge bara (produljeni međuosovinski razmak, namještanje nagiba naslona do 29°, nasloni za glavu “Confort”) i inovativnim tehnologijama posvećenima udobnosti (otvaranje i pokretanje vozila bez ruku, navigacijski sistem s ekranom osjetljivim na dodir i kamerom za vožnju unatrag, grijan cijeli vjetrobran, ionizator zraka…).

Citroën C4 L nudi i benzinske motore posljednje generacije: THP 155/170 (zavisno o zemlji), razvijene u suradnji s Grupom BMW, i VTi 135. Svi mogu biti povezani s novim automatskim sekvencijalnim mjenjačem sa 6 brzina. Kako bi što bolje zadovoljio specifične potrebe svakog tržišta, Citroën C4 L proizvodit će se u svim svojim prodajnim zonama: u Wuhanu za Kinu od kraja 2012. i u Kalugi za Rusiju tokom prvog polugodišta 2013.