Nissan Qashqai Pure Drive
0

Čisti vozački užitak

Sarajevo-x.com
U skladu sa svojim stalnim nastojanjima smanjenja štetnih emisija, Nissan je razvio novu Pure Drive verziju svog najprodavanijeg modela Qashqai, koji emitira samo 129 g/km CO2, uz potrošnju od 4,9 l/100 km.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Oznaka Pure Drive rezervisana je za svaki Nissanov proizvod s emisijom CO2 od 130 ili manje. Pri uvođenju granica je iznosila 140 g, ali u skladu s Nissanovim Zelenim programom članstvo u tom ekskluzivnom klubu sve je teže postići. Program predviđa granicu od 120 g do 2013. godine

Dakle, Qashqai Pure Drive pokreće potpuno nov, tehnološki najnapredniji dizelski motor zapremine 1,6 litara koji ne samo da je iznimno štedljiv i ima nisku emisiju izduvnih gasova nego raspolaže jednakim okretnim momentom i najvećom brzinom kao i 2.0-litarski dCi motor koji zamjenjuje. Najveća snaga novog motora iznosi 130 KS, što je popraćeno s izvanrednih 320 Nm okretnog momenta, raspoloživog već od 1750 o/min. Također, početkom iduće godine bit će prestavljena verzija sa stop/start sistemom, koji će emisiju CO2 smanjiti na vrlo niskih 119 g/km, uz potrošnju od samo 4,5 l/100 km.

Kako bi se poboljšao dinamički užitak vožnje Qashqaija, dodane su brojne nove inovativne stavke uključujući, prvi put na vozilu C-segmenta, panoramski monitor (Around View Monitor). Najčešće obilježje luksuznih modela, AVM ima nekoliko malih kamera postavljenih oko karoserije koje olakšavaju parkiranje i manevrisanje. Tu je i novi bezstepeni CVT mjenjač, koji će biti dostupan i na 1.6 litarskom benzincu. Ova najnovija dostignuća naglašavaju Nissanovo vodstvo na sve većem tržištu crossovera i zadržavaju Qashqaija na vrhu klase.