Spreman petovratni Cruze
0

FOTO / Chevroletova premijera u Parizu

Sarajevo-x.com
Ponuda verzija Chevroletovog dobro prihvaćenog Cruzea uskoro će biti obogaćena kompaktnom verzijom sa pet vrata. Ovaj proizvođač je očito shvatio da je za dodatne uspjehe na evropskim tržištima zaista neophodan ovakav kompaktni model, koji kod većine proizvođača i čine većinu prodajnih rezultata.
Premijerni model Chevroletovog kompaktnog modela bit će moguće prvi put vidjeti na Pariškom sajmu automobila, 30. septembra ove godine. Bit će to jedna od četiri Chevroletove svjetske premijere na ovom sajmu.

Predstavljanjem novog Cruzea u verziji s pet vrata kupci će dobiti veću mogućnost izbora, odnosno alternativu tradicionalnoj limuzini. Kao razlog za predstavljanje petovratne verzije Cruzea iz Chevroleta ističu da "hatchback" verzije imaju ključnu ulogu na mnogim tržištima. Tako ukupan kompaktni segment u Evropi čini oko 4,8 miliona vozila, što je preko četvrtine ukupnog tržišta, a "hatchback" verzije čine oko 65% ovog broja.

Petovratni Cruze će privlačnom spuštajućom linijom krova, koja podsjeća na kupeovske karoserije, imati jednako dinamičan izgled kao i limuzina, te će biti prepoznatljiv i na prvi pogled. Zanimljivo je da je model s pet vrata je konstruisan korištenjem novog integralnog karoserijskog sistema (body-frame integral system, BFI) koji je dodatno poboljšan preciznim podešavanjem komponenti podvozja, čime se donosi viši nivo stabilnosti i čvrstoće.

Kapacitet prtljažnika peterovratnog Cruzea iznosi skoro 400 litara, a zadnja klupa bit će djeljiva u odnosu 60/40, što je svakako i standard u ovoj klasi.

Do sada je u 2010. godini limuzinski Cruze zauzeo sam vrh prodajnih rezultata na nekoliko većih evropskih tržišta, uključujući Dansku, Njemačku, Švicarsku, Italiju, Španiju, Portugal i Veliku Britaniju, pa se očekuje kako će uvođenje petovratne verzije u još većoj mjeri poboljšati ove rezultate.

Novi peterovratni Chevrolet Cruze bit će u prodaji širom Evrope sredinom 2011. godine, dok će cijene biti objavljene neposredno prije toga.