Nacionalna premijera
0

FOTO / Chevrolet Orlando u Bosni i Hercegovini

Sarajevo-x.com
Zvaničnom nacionalnom premijerom jučer u Sarajevu je na tržište automobila u Bosni i Hercegovini stigao Chevrolet Orlando. Sa ovim potpuno novim modelom Chevrolet ima velike ambicije, a uz praktičnost i raznovrsnost Orlando se ističe i odličnim odnosom uloženog i dobivenog.

Orlando, novi Chevroletov monovolumen sa sedam sjedišta od jučer je i zvanično u prodaji na tržištu BiH, i to po cijeni od 28.255 KM. To je cijena za benzinski model s 1.8-litarskim motorom od 141 KS. Osnovni dizelski model s 2.0-litarskim motorom od 130 KS i 6-stepenim mjenjačem u prodaji će biti po cijeni od 33.526 KM. Oba modela dolaze s paketom opreme LS koji uključuje ABS, ESP, 6 zračnih jastuka, klima uređaj, CD-radio MP3, električne podizače prednjih stakala, električno pokretana vanjska ogledala i slične elemente koji se podrazumjevaju u savremenim automobilima.

Orlando je, ukratko, Chevroletov novi kompaktni višenamjenski model koji svojim robusnim izgledom, i spuštenom linijom krova sa siluetom koja ga svrstava i među crossovere, dovodi jedan novi stil u ovaj segment. Orlando je pravi moderni porodični automobil koji spaja praktičnost sedmerosjeda, prilagodljivu unutrašnjost i pregršt prostora za prtljag.

Unutrašnjost Orlanda je jednako privlačna, te se ističu novi Chevroletovi dizajnerski elementi, kao što je dvostruki kokpit inspirisan famoznim sportskim modelom Corvette, te plavo ambijentalno osvjetljenje centralne konzole. Orlando uz prepoznatljiv dizajn nudi i dobro osmišljenu funkcionalnost, pa će pažnju većih porodica privući rasporedom sjedišta u tri reda, veličinom prostora za smještaj prtljaga i brojnim rješenjima za odlaganje sitnica.

Uz praktična tri reda sjedišta, i razne konfiguracije sjedenja koje oni omogućavaju, Orlando će se jednako dobro snaći i kada dođe vrijeme za utovar velikih komada prtljaga. Njegov prtljažnik je sa 1.487 litara zapremine uz sklopljena oba reda sjedišta jedan od najvećih u klasi monovolumena.

U cijeloj ponudi motora moći će se birati između tri Chevroletova najnovija motora, i to između jednog benzinskog i dva dizelska motora. Benzinski motor je 1,8-litarski sa 141 KS pri 6.200 okretaja u minuti i 176 Nm okretnog momenta pri 3.800 okretaja u minuti.

Dva dizelska motora jednake su zapremine, ali su drugačije prilagođeni kako bi ponudili dva nivoa snage i performansi. Snažniji od ova dva motora daje 163 KS pri 3.800 okretaja u minuti i 360 Nm okretnog momenta pri 2.000 okretaja u minuti. Slabija verzija proizvodi 130 KS pri i 350 Nm, a sa njim Orlando postiže maksimalnu brzinu od 180 km/h, dok maksimalna brzina snažnije dizelske verzije sa 163 KS iznosi 195 km/h. Oba motora imaju identičnu emisiju i potrošnju goriva od 159 g/km i 6 l/100 km.

Kupci mogu birati između tri paketa opreme: LS, LT i LTZ. U bilo kojem paketu, Orlando će doći sa elektronskom kontrolom stabilnosti, šest zračnih jastuka i električno pokretanim vanjskim ogledalima. Srednji paket opreme LT dolazi s dodatnim elementima kao što su senzori za parkiranje i kontrole audiosistema na upravljaču, dok se veći 17-inčni aluminijski naplatci nude s najjačim paketom opreme LTZ.