Noviteti
15

Četverocilindarski Macan Turbo za sada samo za njemačko tržište

Klix.ba
Porsche je za njemačko tržište pripremio crossover model Macan koji će pokretati četverocilindarski dvolitarski turbo-benzinski motor. Manje cilindara u ovom slučaju ne znači i manje zabave.

Porsche Macan koji pokreće dvolitarski turbo-benzinski četverocilindarski motor već se može naručiti u Njemačkoj po početnoj cijeni koja (s uračunatim porezom) iznosi 55.669 eura, što je značajno povoljnije od dizelske verzije Macan S koja je s cijenom od 60.548 eura bila prethodna najpovoljnija ponuda za Porscheov crossover.

Četverocilindarski turbo-benzinski motor razvija 252 konjske snage pri 5.000 obr/min, a vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 370 Nm koji su raspoloživi već pri 1.600 obr/min. Prijenos snage obavlja se preko 7-stepenog automatskog mjenjača sa dva kvačila (PDK). U spomenutoj kombinaciji Porscheov "sportski automobil SUV segmenta" od 0 do 100 km/h stiže nakon 6,7 sekundi, odnosno 6,5 sekundi ako se kupac odluči za opcioni Sport Chrono paket. Maksimalna brzina iznosi 229 km/h.

U zavisnosti od odabrane kombinacije točkova i guma, prosječna potrošnja automobila čija je masa 1.770 kilograma kreće se od 7,2 do 7,4 litra nakon 100 pređenih kilometara. U standardnoj opremi stiže pogon preko obje osovine PTM (Porsche Traction Management), posljednji multimedijalni sistem i sjedište vozača koje se "strujom" podešava u 8 smjerova, a na opcionoj listi je zračni ovjes.

U odnosu na istoimenike koje pokreću 6-cilindarski motori, četverocilindarski Macan izvana se razlikuje po crnim okvirima oko bočnih stakala, 18-inčnim felgama ispod kojih su crne kočne čeljusti i drugačije dizajniranim završecima izduvnog sistema. Prve isporuke u Njemačkoj očekuju se u junu.