Noviteti
38

BMW zvanično predstavio M2 Coupe

Klix.ba
BMW-ov odjel za "specijalne operacije" (M GmbH) predstavio je najnovijeg člana "M društva" koji će se, kao nasljednik izvanrednog modela 1M Coupe, u prodajnim salonima pojaviti u proljeće.

BMW M2 Coupe izvana karakterišu posebno dizajnirane aerodinamičke karoserijske komponente, a u odnosu na druge modele iz Serije 2, M2 se ističe drugačijim odbojnicima, ventilacionim otvorima na prednjim blatobranima, zadnjim difuzorom zraka i minimalističkim spojlerom na poklopcu prtljažnika. Ispod znatno proširenih blatobrana svoje su mjesto pronašle posebne 19-inčne ojačane aluminijske felge na kojima su gume Michelin Pilot Super Sport tires. Četverostruki završeci izduvnog sistema dodatno sugerišu da ovo nije obični BMW 2.

M2 Coupe pokreće trolitarski 6-cilindarski biturbo motor koji za ovu priliku raspolaže sa 365 konjskih snaga i 464 Nm najvećeg obrtnog momenta koji se uz funkciju "overboost“ može povećati na 499 Nm. Ako je u kombinaciji sa 6-stepenim ručnim mjenjačem, M2 Coupe od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,4 sekunde i razvija elektronski ograničenih 250 km/h. Kupci koji se odluče za opcioni 7-stepeni automatski mjenjač M-DCT sa dva kvačila mogu da računaju na još bolje ubrzanje, te se u tom slučaju od 0 do 100 km/h stiže za 4,2 sekunde.

U službi vrhunskih performansi su i aluminijske komponente ovjesa, kao i zadnja osovina koja je "posuđena" s modela M3/M4, a u BMW-ovom M odjelu za M2 Coupe također su pripremili posebno podešen električni servo-upravljač i aktivni M diferencijal. Tu su i vrhunske kočnice s perforiranim diskovima i čeljustima obojenim plavom bojom. Cijena automobila još uvijek nije objavljena.

Vezani članci