Noviteti
0

BMW predstavio novi X3

Klix.ba
BMW-ov novi SAV u akciji
BMW-ov novi SAV u akciji
BMW je objavio prve detalje svog novog SAV-a (Sports Activity Vehicle) koji će proširiti BMW-ovu X porodicu.

Ovaj dinamičan i praktičan novi model posjeduje tradicionalne BMW-ove kvalitete kao što su vrhunska upravljivost i agilnost ali od sada ukomponovanim sa praktičnošću jednog SAV-a.

Novi X3 nas upoznaje i sa BMW-ovim patentiranim xDrive pogonom na sva četiri točka koji postavlja nove standarde u agilnosti AWD sistema. Njegov rad se zasniva na promjeni distribucije obrtnog momenta između prednje i zadnje osovine što je rezultovalo znatnim poboljšanjima u stabilnosti, sigurnosti i vozačkim užicima. xDrive je potpuno prilagodljiv i podesiv u bezbroj opcija i on obezbjeđuje maksimum obrtnog momenta onoj osovini kojoj je u zadanom trenutku potreban, te time eliminiše pod i preupravljanje.

Ovim pogonom profitiraju i performanse X3-ce izvan asfaltiranih puteva tako što čim neki točak pokaže tendenciju proklizavanja elektro-hidraulična središnja lamela šalje ostatak snage na onu osovinu sa boljim gripom.

Izgled ovog novog X3 kombinuje karakteristične proporcije SAV klase i sada već standardne kućne linije BMW-a. Konkavne i konveksne površine karoserije daju X3-ci svjež i mladalački izgled koji se ne kosi previše sa tradicijom BMW-a. Kao novosti u dizajnu X3 treba izdvojiti novi oblik C nosača krova, novodizajnirane i još uvijek prepoznatljive “bubrege” na prednjoj masci te također novo riješenje stop svjetala.

Dugačak međuosovinski razmak sa malim prevjesima i linija krova koja se utapa u zadnji kraj mnogo doprinose dinamičnom karakteru i performansama ovog inovativnog automobila.

Iako paleta motora tek treba da bude finalizirana izvrsnih performansi neće nedostajati, a prema prvim najavama obezbjediti će ih širok spektar BMW-ovih visokokapacitetnih benzinskih i dizel agregata. Sigurno mjesto pod haubom X3 već ima 3.0 litreni benzinac sa 231 KS koji je sposoban za 210 km/h ili 218 km/ h ako je podešen na “high-speed.”

Bez obzira na ova podešenja za prenos snage u oba slučaja se brine šest-stepeni ručni mjenjač ili pet-stepeni automatik koji je na listi opcija.

U unutrašnjosti ćete zateći sve moderne (elektronske) “potrepštine” među koje spada i opcionalni navigacioni sistem sa 16x9 cm velikim kolor monitorom koji se automatski, po potrebi, pojavljuje.

Novi BMW X3 se očekuje na tržištima Evrope i Sjeverne Amerike na samom početku slijedeće 2004. godine.

Vezani članci