Noviteti
68

BMW predstavio M4 GTS

Klix.ba
Uoči premijernog predstavljanja na Sajmu automobila u Tokiju BMW je predstavio najsnažniji M4 do sada, koji će biti proizveden u samo 700 primjeraka.

M4 GTS opisan je kao izvanredan inžinjerijski primjerak s kojim je BMW potencijal standardnog modela M4 podigao na još viši nivo. Automobil je izvana prepoznatljiv po novim aerodinamičkim karoserijskim komponentama među koje spada podesiv prednji usmjerivač zraka, novi poklopac motora i podesiv karbonski zadnji spojler na karbonskom poklopcu prtljažnika.

Specijalna edicija također je dobila karbonski zadnji difuzor zraka, titanijski izduvni sistem i ekskluzivne aluminijske felge iz "M butika" na kojima su gume Michelin Pilot Sport Cup 2. Pored LED prednjih svjetala tu su i OLED zadnja svjetla koja do sada niko nije koristio na produkcijskim modelima.

U odnosu na standarni M4 izmjene u unutrašnjosti uključuju alkantarom obložen upravljač, karbonska sportska sjedišta obložena kombinacijom alkantare i Merino kože, nove obloge vrata i centralne konzole, a zadnjih sjedišta u ovom slučaju nema. Kupcima koji planiraju veći dio vremena provoditi na stazi opciono će se ponuditi i Clubsport paket koji uključuje sigurnosni kavez, pojaseve sa 6 tačaka učvršćivanja i aparat za gašenje požara.

M4 GTS pokreće trolitarski 6-cilindarski biturbo benzinski motor koji u ovom slučaju raspolaže sa 500 KS i 600 Nm obrtnog momenta. Prijenos snage obavlja se preko 7-stepenog M DCT automatskog mjenjača sa dva kvačila. Sve zajedno dovoljno je da automobil od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,8 sekundi, a njegova maksimalna (elektronski ograničena) brzina iznosi 305 km/h.

Raskošan potencijal ponajbolje podupire činjenica da je M4 GTS krug na stazi Nürburgring Nordschleife "zatvorio" za 7 minuta i 28 sekundi. U tome su mu svakako pomogle karbonsko-keramičke kočnice, ali i podešavajući ovjes. BMW će M4 GTS napraviti u samo 700 primjeraka, a cijena još uvijek nije objavljena.

BMW