Noviteti
81

BMW obilježava 30 godina modela M5

Klix.ba
U sklopu obilježavanja 30 godina od početka proizvodnje jednog od najcjenjenijih automobila svih vremena, u BMW-u su se posebno osvrnuli na planiranje modela M5 serije E39.

Često opisivan kao najbolji M5 ikad napravljen, automobil je dugo bio pod upitnikom, jer su tadašnji šefovi BMW-a, iz nekih razloga, smatrali da ga uopšte ne treba uvoditi u proizvodni program.

"Svi su bili protiv modela M5 zasnovanog na trećoj generaciji Serije 5, ali moj tadašnji šef Karlheinz Kalbfell nije želio odustati. Istomišljenike je pronašao u Carl-Peter Forsteru i dr. Wolfgangu Reitzleu, pa je proizvodnja čudesnog automobila na kraju, ipak, dobila zeleno svjetlo", kaže Alexander Hildebrandt.

Nakon donošenja konačne odluke na inžinjerima je bilo da odluče koji će motor na najbolji način opravdati magičnu oznaku M5.

Nakon ozbiljnih debata, u kojima su se spominjale i opcije 6-cilindarskih motora sa mehaničkim kompresorom, odlučeno je da će M5 pokretati atmosferski 4,9-litarski V8 motor koji razvija 400 KS i 500 Nm obrtnog momenta.

Tako je stvorena automobilska ikona, a oznaka M5 i danas predstavlja vrh automobilskog inžinjeringa.

BMW