Noviteti
26

BMW i8 Red Edition najavljen za Ženevu

Klix.ba
Odbrojavanje do početka Sajma automobila u Ženevi je počelo, a kompanija BMW je najavila planove da predstavi novi model i8 Protonic Red Edition.

Kompanija nije objavila mnogo fotografija modela, ali je potvrdila da je ofarban u unikatnu Protonic crvenu boju sa Frozen metalik sivim ukrasima. Automobil je dobio 20-inčne naplatke od legura s W krakovima ofarbane u Aluminium mat i Orbit metalik sivu boju.

Unikatni izgled se nastavlja u unutrašnjosti, gdje je korišten crveni konac, ukrasi od karbonskih vlakana, a na naslonjačima sjedišta su i8 oznake. Na pragovima su pločice s natpisom "Protonic Red Edition", ručke na vratima su napravljene od karbonskih vlakana, a postavljeni su i sivi sigurnosni pojasevi. Ručica mjenjača je ukrašena crnom keramikom, a stavljene su i specijalne patosnice ukrašene crvenim koncem.

Poput standardnog modela, specijalna edicija ima plug-in hibridni pogon koji se sastoji od 1,5-litarskog TwinPower Turbo trocilindričnog motora i električnog motora s litij-jonskom baterijom. Ukupna snaga iznosi 357 KS, što je dovoljno da automobil od 0 do 100 km/h ubrza za 4,2 sekunde prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 249 km/h.

Proizvodnja BMW-a i8 Protonic Red Edition će početi u julu i bit će dostupan samo određeno vrijeme.

Vezani članci