Noviteti
26

BMW će u Detroitu premijerno predstaviti M2 i X4 M40i

Klix.ba
Nakon oktobarskog online predstavljanja, BMW će na januarskom Sajmu automobila u Detroitu (SAD) publici premijerno predstaviti svoja dva nova modela M2 i X4 M40i.

Na međunarodnom Sajmu automobila u Detroitu koji će se održati od 11. do 24. januara, ljubitelji bavarskog automobilskog giganta imat će priliku "upoznati se" sa BMW-om M2, čistokrvnim sportskim automobilom (koji nastavlja tamo gdje je stao BMW 1M) za kojeg mnogi tvrde da je istinski duhovni nasljednik legendarnog BMW-ovog modela M3 (E30).

BMW M2 pokreće trolitarski redni 6-cilindarski benzinski motor koji uz asistenciju dva turbo-punjača razvija 370 konjskih snaga, a uz ponuđenu "overboost“ funkciju vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 499 Nm. Kupci će moći birati između ručnog 6-stepenog ili automatskog 7-stepenog mjenjača sa dva kvačila. U slučaju ručnog mjenjača M2 od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,4 sekunde, dok će mu u kombinaciji sa 7-stepenim automatskim mjenjačem trebati 4,2 sekunde. Prvi primjerci u američkim prodajnim salonima trebali bi se pojaviti početkom proljeća.

Premijerno predstavljanje pred publikom u Detroitu imat će i najsnažniji crossover model iz serije X4 koji se krije iza oznake M40i. Kao i u slučaju modela M2 i M40i pokreće trolitarski 6-cilindarski biturbo motor koji u ovom slučaju razvija 360 konjskih snaga i nudi 465 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage na obje osovine (xDrive) vrši se preko 8-stepenog automatskog mjenjača, a prvi primjerci će kupcima u SAD-u biti dostupni već u februaru.

BMW će u Detroitu također izložiti i novi X1, luksuznu Seriju 7, i3, i8 i hibridni 330e.

BMW
Vezani članci