Noviteti
0

FOTO / "Bio Buba" ide na metan dobijen iz ljudskih fekalija

Sarajevo-x.com
U pokušaju da izmisle nove tehnologije koje će biti ekološki prihvatljive, tim britanskih inžinjera kompanije "GENeco" je napravio automobil koji ide na metan pod nazivom Bio Buba.

Metan koji se koristi kao gorivo za Bio Bubu se dobija iz ljudskog otpada, odnosno fekalija. Količina fekalija skupljena iz sedamdeset domaćinstava je dovoljna da se proizvede količina metana koja je potrebna da automobil pređe 16.000 kilometara. Prema riječima inžinjera, ovakva vozila će nadmašiti električna, što nagovještava novu revoluciju u proizvodnji vozila koja su ekološki prihvatljiva.

"GENecov" prototip VW Bube sa 2,0-litarskim motorom može koristiti obično gorivo i kompresovani prirodni gas metan, što ne utječe negativno na performanse. Maksimalna brzina ovog automobila je 183 km/h, objavio je "Daily Mail".
"Bio Buba" u početku ide na benzin, a kada motor dostigne radnu temperaturu, automatski se prebacuje na korištenje metana. Kada se zalihe metana iscrpe, automobil automatski počinje ponovo koristiti benzin. Automobil sa jednim kubnim metrom gasa može preći put od osam i po kilometara.