Noviteti
20

Bentayga uskoro i sa dizelskim motorom

Klix.ba
Britanska automobilska kompanija Bentley prvi put u svojoj historiji ponudit će turbodizelski motor koji će pokretati njihov nedavno predstavljen luksuzni SUV Bentayga.

Prema izjavi vodećeg inžinjera Bentleya, Bentaygu će pokretati turbodizelski motor potpomognut e-turbopunjačem koji će se naredne godine premijerno ponuditi i uz drugu generaciju Audijevog SUV-a Q7.

Iako još uvijek nije zvanično potvrđeno, pretpostavlja se da je u pitanju novi 4-litarski V8 TDI e-turbo motor koji razvija 435 konjskih snaga i oko 1.000 Nm najvećeg obrtnog momenta. U Bentleyu ostavljaju mogućnost da će spomenuti motor u Bentaygi nuditi još više snage i obrtnog momenta, a također naglašavaju da će motor imati izuzetno nisku prosječnu potrošnju goriva i znatno reduciranu "turbo rupu".

Još uvijek nije poznato kada će prve dizelske Bentayge stići u prodajne salone širom svijeta, a potencijalni kupci do tada mogu kupiti Bentaygu koju pokreće novorazvijeni 6-litarski W12 biturbo motor koji razvija 608 KS i 900 Nm obrtnog momenta. Bentley će 2017. godine također ponuditi Bentaygu i u hibridnoj plug-in verziji.