Toyotin povratak u sport
0

Avensis spreman za kružne trke

Sarajevo-x.com
Nakon što su počele kružiti glasine o Toyotinom eventualnom povratku u Svjetski reli šampionat, potvrda da se ovaj proizvođač planira aktivnije uključiti u autosport, pored Formule 1, dolazi u najavi modela Avensis koji je pripremljen po specifikacijama za kružne trke u Britanskom šampionatu “touring” automobila.

Kao najavu svog ulaska u prestižni British Touring Car Championship, Toyota je objavila prve precizne skice konceptnog Avensisa Next Generation Touring Car. Prema trenutnim planovima prvi takmičarski primjerci će svoje debitantske nastupe u imati na posljednjoj trci ovogodišnje sezone BTC Šampionata.

Za opsežan razvoj i zahtjevnu testnu fazu takmičarskog Avensisa zadužena je kompanija GPR Motorsport iz Buckinghama, koja je i specijalizovana za pripremu trkaćih automobila. S obzirom na to da će od iduće godine BTC Šampionat dobiti nova pravila koja propisuju specifikacije automobila, GPR Motorsport je unaprijed dobio automobil koji će pripremiti po novim pravilima.

Kako bi Avensis imao što upečatljiviji debitantski nastup pobrinuće se iskusni vozački as kružnih trkai dvostruki šampiona BTCC-a, James Thompson, a koji će biti za upravljačem Toyote na stazi Brands Hatch 10. oktobra.

Istovremeno, sa uvođenjem Avensisa u kružne trke, Toyota je naglasila da nema namjeru potpuno se uključiti u ovaj Šampionat sa svojom fabričkom ekipom, ali da je spremna ponuditi punu podršku ToCA udruženju i ekipama koje se namjeravaju takmičiti sa ovim automobilom.