Noviteti
4

Audi zvanično predstavio novi A5 Sportback

Klix.ba
Uoči predstojećeg Sajma automobila u Parizu Audi je predstavio novu generaciju modela A5 i S5 Sportback.

Novu (drugu) generaciju Audijevog coupe modela s petero vrata karakteriše veće međuosovinsko rastojanje, ali i kraći prevjesi preko osovina. Tu je novodizajniran poklopac motora, šira i niža jednodijelna maska hladnjaka i decentno redizajnirani karoserijski elementi na bokovima i zadnjem dijelu automobila.

Unutrašnjost Audija A5 Sportback prenesena je iz modela A4, a zbog povećanog međuosovinskog rastojanja vozaču i njegovim putnicima na raspolaganju je značajno veći prostor. Sudeći prema fotografijama, unutrašnjost je obložena materijalima vrhunskog kvaliteta. Pored 12,3-inčnog TFT panela (Audi Virtual Cockpit) s kojim je zamijenjena konvencionalna analogna instrumentna tabla, tu je i 8,3-inčni display za upravljanje multimedijalnim sistemom.

Na početku prodaje A5 Sportback nudit će se sa dva benzinska TFSI i tri dizelska TDI motora s rasponom snage od 190 do 286 KS. Najsnažniju S5 verziju pokretat će 3-litarski benzinski V6 turbo motor sa 354 KS, što je za 21 KS više u odnosu na snagu motora iz prethodne generacije modela S5, a dovoljno je za ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,7 sekundi i elektronski ograničenih 250 km/h maksimalne brzine. Novost u ponudi je model A5 Sportback g-tron čiji će dvolitarski TFSI motor sa 170 KS koristiti benzin ili plin. Kupci će moći da biraju između tri opcije mjenjača: 6-stepeni ručni, 7-stepeni S tronic sa dva kvačila ili 8-stepeni tiptronic.

Zasnovan na MLB Evo platformi, novi Audi A5 Sportback ima najmanju masu u svojoj klasi (1.470 kg), a prvi primjerci u evropskim prodajnim salonima pojavit će se početkom naredne godine. Cijena osnovnog modela u ponudi u Njemačkoj iznosi 37.800 eura.