Auto Show u Detroitu
0

Audi Q3 Vail dizajniran za ljubitelje zimskih sportova

Sarajevo-x.com
Audi je na North American International Auto Show u Detroitu predstavio tematsko vozilo sasvim posebne vrste - Audi Q3 Vail sa snagom od 231 kW (314 KS). Ovaj kompaktni SUV, nazvan prema popularnoj skijaškoj destinaciji u Coloradu (SAD), na savršen način predstavlja snažan karakter i sportski lifestyle.

Q3 Vail je model koji se izgledom odlično uklapa u mondena skijališta, dizajniran za mlade ljubitelje zimskih sportova koji vole skijanje ili snowboarding. Sportski i robustan on će svojim vlasnicima otkritii svoje brojne praktične strane.

Koncept je predstavljen u jarko crvenoj boji koja naprosto pršti energijom – ovaj crveni lak sadržava zlatne čestice koje mu daju biserni efekat.

Prednjim krajem dominira singleframe rešetka s integrisanim aluminijskim lamelama. Na bokovima pažnju privlače proširena kućišta točkova i izbočeni pragovi. Novi koncept aluminijskog krovnog nosača razvijen je specijalno za transport skija i snowboarda.

Na prednjoj strani krovnog nosača smješteni su kompaktni i učinkoviti LED reflektori za osvjetljenje okoline vozila; upravljanje ovim reflektorima odvija se putem tastera u krovnom modulu.

Audi Q3 Vail se kotrlja na točkovima formata 8,5 J x 20 u dizajnu s pet krakova. Kao i kod singleframe rešetke, tako i bočni rubovi točkova imaju visoki sjaj, dok su unutrašnja područja lakirana u mat sivoj kvarcnoj boji. Offroad gume imaju veličinu 255/45. U odnosu na serijsku verziju Q3 Vail ima trag točkova proširen za četiri centimetra, a karoserija je od tla udaljena za dodatna 3 centimetra, što u konačnici daje veću stabilnost i lakšu prohodnost po snjegovitom putu. I stražnji kraj tematskog zimskog izdanja Q3 crossovera nudi posebna rješenja – izduvni sistem završava se s dvije cijevi koje su integrisane u području difuzora i zaštite podvozja.

Audi Q3 Vail koristi 2.5 TFSI, pet cilindarski turbo motor s direktnim ubrizgavanjem benzina, koji iz zapremine od 2.480 cm3 ispostavlja 231 kW (314 KS) i čak 400 Nm obrtnog momenta. Ovaj motor uparen sa 7-brzinskim S tronic mjenjačem s dvostrukim kvačilom, kao i sa stalnim pogonom na sve točkove quattro, omogućava sprint od 0 do 100 km/h za fantastičnih 5,5 sekundi, a kazaljka se zaustavlja tek na 262 km/h.