Noviteti
10

Audi predstavio S1 i S1 Sportback

Klix.ba
Nakon nekoliko neslužbenih fotografija Audi je zvanično predstavio najsnažnije varijante svog najmanjeg modela S1 koje će publika premijerno moći vidjeti na Sajmu automobila u Ženevi.

Na raspolaganju sa troje odnosno petero vrata, Audi S1 izvana se odlikuje agresivnijim aerodinamičkim dodacima, zaključno sa zadnjim spojlerom i četverostrukim završecima izduvnog sistema. Podlogu vizuelnom efektu daje dvolitarski četverocilindarski TFSI benzinski motor koji razvija 231 KS i 370 Nm obrtnog momenta koji je raspoređen na obje osovine.

Trovratni S1 od 0 do 100 km/h stiže za 5,8 sekundi, dok je njegovoj nešto težoj peterovratnoj varijanti Sportback potrebno 5,9 sekundi. Oba modela razvijaju 250 km/h. Automobili su postavljeni na 17-inčnim felgama na kojima su gume dimenzija 215/40.

Opciono se mogu dobiti i 18-inčne felge na kojima su gume 225/35. U dio serijske opreme spadaju prednja svjetla u kombinaciji xenon i LED tehnologije, prednji diskovi promjera 310 milimetara i crvena kočna kliješta sa 'S1' logom na sebi. Unutrašnjost karakteriše kombinacija crnih i tamnosivih boja.

Uz brušene papučice od nehrđajućeg čelika standardna oprema uključuje sportska sjedišta. Početak prodaje najavljen je za drugu polovinu godine, uz početnu cijenu od 29.950 (za model S1), odnosno 30.800 eura za model S1 Sportback.