Ograničen na 333 primjerka
0

FOTO / Audi predstavio A1 Quattro sa 256 KS

Sarajevo-x.com
Svi oni kojima Audi A1 nije bio dovoljno inspirativan kao vozački auto biće iznenađeni dolaskom najbrutalnije verzije ovog modela. Noseći samo slavnu oznaku Quattro, Audi pokazuje kako itekako zna spremiti svoju vrhunsku tehnologiju i u malo pakovanje.

Novi Audi A1 Quattro biće dostupan isključivo u Glacier bijeloj boji, zbog koje izgleda kao takmičarski automobil koji je zalutao na cestu. Ovo posebno izdanje se od ostalih razlikuje i po agresivnom prednjem dijelu, sjajnim crnim elementima, ali najviše od svega jedinstvenim aluminijskim naplacima. Za potpun utisak tu je i dvostruki ispušni ssistem, LED zadnja svjetla i istaknuti krovni spojler.

Iako bi to očekivali, unutrašnjost nije uređena spartanski, upravo suprotno. Sportska sjedišta obložena su Silk Nappa kožom, dok se ističu sjajno lakirani detalji i elementi od nehrđajućeg čelika poput sportskih papučica. U sportskom okruženju ističe se i upravljač sa zaravnjenim donjim dijelom obruča, aluminijumska ručica mjenjača i posebna grafika instrumenata.

Ono što je zanimljvije kod ovog A1 od LED osvjetljenja, MMI navigation plus sistema i Bose audio sistema je činjenica da je pokretan 2,0-litarskim turbomotorom koji proizvodi čak 256 KS i 350 Nm okretnog momenta. Ova snaga se preko šest-stepenog ručnog mjenjača i quattro pogona prenosi na sva četiri točka. Ovaj uvjerljiv pogonski komplet omogućuje A-jedinici ubrzavanje od 0 do 100 km/h za samo 5,7 sekundi i da postigne najveću brzinu od 245 km/h.

A1 Quattro biti će zvanično uveden u prodaju u drugoj polovini 2012. godine, a proizvodnja će biti ograničena na samo 333 primjerka.