Noviteti
0

Aston Martin V12 Vantage RS

FENA
Aston Martin javnosti je konačno službeno predstavio fotografije konceptnog super sportskog automobila V12 Vantage RS.

Radi se o zaista impresivnom dizajnerskom dijelu koje premda je trenutačno koncepcijski prototip sa V-12 motorom, postoji realna mogućnost za početak serijske proizvodnje. Doduše, ako se to i dogodi, iz Aston Martina unaprijed najavljuju da će to biti odista u izuzetno maloj seriji koja će garantirati visoki ekskluzivitet, a s tim dolazi naravno i visoka cijena.

U biti konceptna studija Aston Martin V12 Vantage RS izvedena je iz serijskog modela Vantage Coupe koji pokreče V-8 motor. Pri izradi pasije I karoserije koncepta V12 Vantage RS korištena je tzv. ‘laka konstrukcija’, kako bi se primjenom egzotičnih materijala osigurala što manja težina i što veća krutost i čvrstoća automobila. Tako su poklopac motora i poklopac prtljažnog prostora izrađeni od ugljičnih vlakana, a upotreba titana, aluminija i drugih ‘lakih’ materijala dovela je do toga da ova velika i brza sportska limuzina teži ipak samo 1.600 kg.

Ispod prednjeg poklopca je poseban tehnički dragulj - V12 motor obujma 6.0 litara ‘posuđen’ iz modela Aston Martin DB9 koji je sa serijskih 453, nafriziran na čak 608 KS. Motor razvija najveći okretni moment 690 nm pri 5.000 o/min. Adekvatno visokim performansama, kočnice su karbonsko-keramičke s izvedenim posebnim hlađenjem u prednjem odbojniku, a na repu je spojler koji se s povećanjem brzine sam automatski izvlači kako bi osigurao dodatni downforce na stražnjim kotačima.

Ako će krenuti proizvodnja, automobil Aston Martin V12 Vantage RS bit će najbrži cestovni Aston Martin svih vremena. Uostalom ima toliko snage da 380 KS pokreće 1000 kg mase. Za ubrzanje s mjesta do brzine 100 km/h treba mu točno 4 sekunde, a za ubrzanje s mjesta do 160 km/h treba mu samo 8,5 sekundi. Konceptna studija je u takvom stanju da serijska proizvodnja može početi vrlo brzo. Cijena nije poznata, ali je sigurno da će biti astronomski visoka.

Pogledajte fotogaleriju Aston Martina V12 Vantage RS.