Noviteti
5

Aston Martin pripremio DB9 GT Bond Edition

Klix.ba
U čast najnovijeg filmskog ostvarenja Spectre, u kojem glavnu ulogu ima famozni i neuništivi britanski tajni agent James Bond, Aston Martin je predstavio posebnu Bond ediciju koja je zasnovana na modelu DB9 GT.

Ekskluzivnost modela DB9 GT Bond Edition osigurana je veoma ograničenom produkcijom, jer u Aston Martinu naglašavaju da će se sportski četverosjed proizvesti u samo 150 primjeraka koji će se ponuditi širom svijeta.

DB9 GT Bond Edition izvana je prepoznatljiv po Spectre sivoj boji karoserije, a tu su i diskretne oznake

'007 Bond Edition'. Za ovu ediciju u Astonu su odabrali i posebne 20-inčne dvobojne aluminijske felge, a polirani aluminij svoje je mjesto pronašao na ventilacionim otvorima na poklopcu motora, masci hladnjaka i lajsnama na bokovima. Prednji usmjerivač zraka i zadnji difuzor napravljeni su od karbona, a u tamnom tonu su i velike kočne čeljusti.

Logo edicije može se vidjeti i u kožom obloženoj tamnoj unutrašnjosti, kao i na displeju novog multimedijalnog sistema AMi II.

DB9 GT Bond Edition pokreće Aston Martinov poznati 6-litarski atmosferski V12 motor (jedan od posljednjih svoje vrste) koji raspolaže sa 547 konjskih snaga pri 6.750 obr/min i nudi 620 Nm najvećeg obrtnog momenta pri 5.500 obr/min, što je dovoljno da ovaj automobil ponese titulu najsnažnijeg proizvedenog cestovnog modela iz serije DB9 do sada. Prijenos snage obavlja se preko 6-stepenog automatskog mjenjača Touchtronic II koji je smješten nazad. "Bond“ od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,5 sekundi, a njegova maksimalna brzina iznosi 295 km/h.

Aston Martin za DB9 GT Bond Edition traži 223.885 eura.