Noviteti
0

Aston Martin DB9 Volante

Klix.ba
Aston Martin je potpuno spreman za premijeru elegentnog DB9 Volante koja će se desiti 4. januara iduće godine na Detroit Motor Show-u, što ga ujedno čini čak šestim Astonovim automobilom koji je prezentovan u manje od dvije i pol godine.

DB9 Volante je trinaesti kabriolet iz Aston Martina, te se tako pridružio prestižnoj skupini u kojoj se nalaze DB2 iz 1950. godine, DB4, DB5, DB6, V8 i naravno DB7. Ipak ovo je prvi Astonov kabrio koji koristi najnoviju VH (Vertical/Horizontal) platformu, te je prvi model koji će se proizvoditi u nedavno otvorenoj tvornici u Gaydonu.

DB9 Volante će se uporedo proizvoditi sa DB0 Coupeom, koji je već predstavljen na ovogodišnjem sajmu u Frankfurtu. Oba modela će se naravno potpuno ručno izrađivati u pomenutoj fabrici. Prve Coupe verzije će biti isporučene kupcima u proljeće 2004. godine, dok će prvi vlasnici Volante verzija ključeve dobiti tek u jesen iduće godine. Planira se da će se prodati preko 2000 jedinica DB9 modela, dok čak 50% od tog broja otpada na DB9 Volante.

Pokretni krov je upravljan naravno elektronikom, te je potrebno oko 17 sekundi za njegovo potpuno sklapanje. DB9 Volante posjeduje 197 litara korisne zapremine u prtljažniku, što je 27 litara više nego u modelu DB7, a u prilog praktičnosti idu i dva zadnja sjedišta.

U kritičnim uslovima, ugrađeni senzori detektuju mogućnost prevrtanja, te ako takva mogućnost postoji iz zadnjih naslona za glavu iskaču dva rollbara, dok su putnici na prednjim sjedištima zaštićeni A nosačima karoserije koji sa lakoćom podnose dva puta veći pritisak od težine automobila.

Za pogon je kao i u Coupeu zadužen 6.0 litreni V12, potpuno aluminijski, agregat sa 48 ventila. Još nije zvanično potvrđeno iz Aston Martina ali DB9 Volante bi trebao do stotke stizati brže od 5 sekundi dok bi maksimalna brzina trebala biti negdje preko 300 km/h. Za prenos snage na odabiru će stajati šest-stepeni automatik mjenjač ili šest-stepeni manuelac.