Noviteti
0

Alpine Vision - Renault predstavio predserijski model legendarne Alpine

Klix.ba
Do kraja godine Renault grupa namjerava pokazati produkcijsku verziju za 21. stoljeće legendarnog modela Alpine. Ipak, prije nego se pojavi serijski model, Renault je predstavio predserijsku verziju pod nazivom Alpine Vision kao vjerodostojnu najavu serijskog modela ovog premium sportskog automobila.

U mondenskom ljetovalištu Monte Carlo, ujedno poznatom kao tradicionalnom domu otvarajućeg relija sezone na kojem je Renault 1973. godine prošlog vijeka, inače u zvaničnoj godini nastanka Svjetskog reli šampionata (WRC), sa modelom Alpine A110 stigao na krov reli scene kao prvi osvajač titule, Renault Grupa je objavila planove oko lansiranja reinkarnacije legendarnog modela Alpine, pri tome predstavivši predserijsku izvedbu pod nazivom Alpine Vision.

Model Alpine će materijalizovati sve pozitivne strane Renault Sport odjela, uključujući i motorsport diviziju, koja se ove godine u potpunosti okreće Formula 1 šampionatu sa tvorničkim timom.

''Motosport i sportski automobili su duboko ukorijenjeni u DNK Renault Grupe'', izjavio je predsjednik i izvršni direktor Renaulta Carlos Ghosn. "Početkom ovog mjeseca smo najavili naš povratak u Formulu 1 sa tvorničkim timom, a danas najavljujemo dolazak modela Alpine. Ovo je jako uzbudljiv korak u našoj poslovnoj strategiji s kojim želimo iskoristiti talent i naprednu tehnologiju sa trkaćih staza i prenijeti je na cestovne automobile, kako bi se približili novim kupacima koji traže automobile iz premium sportskog segmenta", dodao je Ghosn.

Predserijski model Alpine Vision kombinuje senzualan dizajn sa izvanrednom agilnošću na cesti s kojim Renault želi oživjeti emocije na legendardni Alpine A110 Berlinette, izuzetno cijenjen među automobilskim entuzijastima širom svijeta. Alpine Vision pokreće novi četverocilindarski turbopunjeni agregat, razvijen i izgrađen od strane stručnjaka Renault Sport odjela. Zahvaljujući filozofiji lake gradnje i u konačnici male mase vozila, Alpine Vision je sposoban ubrzati od 0 do 100 km/h za manje od 4,5 sekunde, što ostaje cilj i kod serijskog modela.

Projektom Alpine će upravljati mali tim strastvenih eksperata unutar Renault Grupe sa Michaelom van der Sandeom na poziciji direktora i Antony Villaina na čelu dizajnerskog odjela, sa samo jednom misijom – premašiti očekivanja zahtjevnih kupaca premium sportskih jurilica.

Alpine će se osloniti na opsežne resurse Grupe Renault i Renault Sport odjela. ''Cijeli naš tim se ponosi činjenicom da nam je povjerena zadaća povratka modela Alpine njegovim korjenima i približavanja ljubiteljima sportskih automobila širom svijeta'', rekao je Michael van der Sande. ''Naš posao je da vjerno reinterpretiramo originalni model Alpine i naš novi projekat uvedemo u budućnost sa naglaskom na prefinjeni dizajn, prepoznatljivu agilnost i visoke performanse jednog sportskog vozila. Naš predserijski model Alpine Vision je odmah prepoznat kao originalni model i radujemo se otkrivanju produkcijske verzije krajem ove godine'', zaključio je van der Sande.

Tokom sljedećih 12 mjeseci, tim Alpine projekta će se fokusirati na izgradnju ovog izvanrednog automobila, koji će biti vrlo sličan predserijskoj verziji u percepciji izgleda, mase, agilnosti i upravljivosti u vožnji, te posebno posvećenosti detaljima.

Prioriteti će biti takođe usmjereni na izgradnju tima i mreže kao i orijentaciji ka trkama. Postojeći SignatechAlpine Racing Team se već okrunio dvostrukom titulom u evropskim šampionatima izdržljvosti, kao i pobjedom u klasi LMP2 unutar najelitnijeg Svjetskog šampionta izdržljivosti (WEC) u Šangaju prošle godine. Zato ove godine Renault namjerava nastupiti sa dva Alpine automobila na WEC šampionatu, uključujući i prestižnu trku u LeMansu.

Iz tvornice Dieppe u Francuskoj do kraja ove godine će stići serijski model Alpine, a početkom 2017. kreće prodaja najprije u Evropi, a zatim i na tržištima u ostatku svijeta.