Osvježenje za 159-ku
0

Alfa Romeo spremna za Ženevu

Sarajevo-x.com
Na predstojećem sajmu automobila Alfa Romeo će imati nekoliko važnih premijera, a među najzanimljivije spada definitivno najsnažnija verzija modela MiTo, kao i prvi redizajn za model 159, koji uz svježiji izgled dobija i nove motore.

Slavne gradske jurilice kao sto su MINI John Cooper Works ili Renault Clio R27 upravo će dobiti opasnog konkurenta iz Italije. Naime, dugoočekivana GTA verzija atraktivne Alfe MiTo konačno je spremna za svoj debi na sajmu automobila u Ženevi, a sudeći prema prvoj fotografiji već sada je jasno da joj po pitanju estetike niko neće moći parirati.

Agresivan izgled sa predimenzioniranim ali prelijepo oblikovanim otvorima za zrak, i aerodinamičkim dodacima biće upotpunjen posebno podešenim ovjesom, ali i obilnom upotrebom aluminija i karbonskih vlakana kako bi se ukupna masa smanjila i time dodatno istakle sportske osobine. Također, poznato je da će MiTio GTA biti pokretan 1,8-litarskim turbomotorom koji će razvijati oko 230 KS, čime će ova mala Alfa biti u stanju poniziti i neke veće hot-hatcheve.

Što se tiče modela 159, već sada su se pojavile prve fotografije koje otkrivaju da estetske promjene neće biti pretjerano dramatične, što na kraju krajeva ovako skladno oblikovanom modelu nije ni bilo prijeko potrebno. Na vanjskom izgledu moguće je primjetiti tek blago preoblikovane odbojnike i retrovizore čija su kućišta sada u boji karoserije, dok će se najviše isticati nova kolekcija elegantnih naplataka od lake legure.

Nove kombinacije kvalitetnijih materijala, kao i veći izbor za kombinacije boja i opreme opisuju novosti u unutrašnjosti, dok se kao najvažniji novitet definitivno smatra 1,8-litarski turbomotor, isti onaj koji će dobiti i MiTo GTA. Alfe 159 sa ovim motorom dobiće oznaku TBi, dok će odlične performanse motora biti istančane poznatim Q2 diferencijalom sa djelimičnom blokadom, kao i odličnim šestostepenim ručnim ili opcionalnim, također šestobrzinskim, robotiziranim mjenjačem.