1000 primjeraka za cijeli svijet
5

FOTO / Alfa Romeo predstavila 4C Launch Edition

Klix.ba
Alfa Romeo je u Ženevi premijerno prikazao produkcijsku verziju svog novog modela 4C koji u nazivu ima i ekskluzivan dodatak: „Launch Edition“.

Sportski coupe s kojim se Alfa vraća svojim korijenima bit će proizveden u svega 1000 primjeraka, od kojih je 400 namijenjeno za Evropu, Afriku i Bliski Istok, 500 za Sjevernu Ameriku i 100 za ostatak svijeta.

Stvoren zbog istinskih fanova milanskog brenda, 4C „Launch Edition“ odlikuje mala težina (samo 895 kg), raskošna upotreba karbona i „Carrara White“ bijela boja karoserije, mada se može dobiti i u Alfa crvenoj boji. Poseban automobil, čija karbonska šasija teži samo 65 kilograma, karakterišu aerodinamički dodaci i kućišta retrovizora od karbona, aluminijumski zadnji difuzor, zatamnjena kućišta Bi-LED svjetala, dvobojne 18 i 19-inčne felge i dodatno podešen sportski ovjes.

U unutrašnjosti dvosjeda čija ukupna dužina iznosi 399 centimetara dominiraju sportska sjedišta presvučena kožom i alkantarom. Ako je karoserija obojena u crveno, iste su boje šavovi na upravljaču (koji nema servo-ojačivač), ručici parkirne kočnice, rubovima tepiha i sjedišta.

Za pogon je zadužen potpuno novi turbo-benzinski četverocilindarski centralno smješten motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva koji, uz otvoreniji izduvni sistem i poseban BMC-ov filter zraka, razvija 240 KS što je dovoljno za maksimalnu brzinu preko 250 km/h i ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,5 sekundi. Prenos snage na zadnju osovinu, na koju otpada 60 odsto težine automobila, vrši se preko TCT mjenjača sa dva kvačila uz koji stižu poluge za promjenu brzina na upravljaču i Alfin DNA selektor rada koji, uz nekoliko ponuđenih, uključuje i „race“ opciju.

Posao oko kočnica povjeren je Brembu. Uz rijedak ekskluzivan automobil, koji se proizvodi u Maseratijevoj fabrici u Modeni i prodaje po cijeni od 60.000 eura, svaki kupac dobit će priliku da se u Italiji, uz nadzor profesionalnih vozača, isproba na kursu napredne sportske vožnje.

Vezani članci