Noviteti
68

Alfa pripremila Giuliu sa slabijim turbo-benzinskim motorom

Klix.ba
Automobilska grupacija Fiat Chrysler Automobiles (FCA) na Sajmu automobila u Los Angelesu (SAD) predstavit će Alfa Romeo Guliu koja će se u Sjevernoj Americi nuditi i sa novim dvolitarskim četverocilindarskim turbo-benzinskim motorom.

Pored najsnažnijeg modela Quadrifoglio (na fotografijama), Alfa Romeo će na tržištu Sjedinjenih Država ponuditi i Giuliu koju će pokretati slabiji novorazvijeni dvolitarski turbo-benzinski motor sa direktnim ubrizgavanjem goriva i varijabilnim upravljanjem radom ventila koji razvija 280 konjskih snaga. Iako je bilo najavljeno da će se slabije motorizovane Giulije premijerno predstaviti naredne godine na Sajmu automobila u Ženevi, u grupaciji FCA odlučili su da slabiju benzinsku opciju ipak predstave na predstojećem Sajmu automobila u Los Angelesu.

Na vrhu Alfine ponude ostaje Giulia Quadrifoglio čiji 2,9-litarski 6-cilindarski biturbo benzinski motor (napravljen u saradnji s Ferrarijem) razvija 512 konjskih snaga i nudi 600 Nm najvećeg obrtnog momenta. Prijenos snage obavlja se preko ručnog 6-stepenog mjenjača, a sve spomenuto dovoljno je da Alfin savršeno izbalansirani odgovor na BMW M3 od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,8 sekundi, na putu prema maksimalnoj brzini koja iznosi 307 km/h. Koliko je automobil brz i upravljiv možda najbolje pokazuje vrijeme koje je Giulia ostvarila na njemačkoj stazi Nurburgring Nordschleife: 7 min i 39 sekundi!

Giulia Quadrifoglio "čuči" na 19-inčnim ojačanim felgama na kojima su gume Pirelli P Zero Corsa dimenzija 245/35 (naprijed) i 285/30 (nazad), a kupcima se opciono nude i karbonsko-keramičke Brembo kočnice s kojima Giuliji sa 100 km/h do potpunog zaustavljanja treba samo 31 metar.

Bez obzira na predstavljanje slabije motorizovane verzije, raspoloživa sa pogonom preko zadnje ili preko obje osovine, Giulia Quadrifoglio bit će prvi model koji će stići u prodajne salone u Sjedinjenim Državama, a kupci će na prve primjerke morati da sačekaju do drugog kvartala naredne godine. Najavljena početna cijena iznosit će oko 70.000 dolara, što je znatno niže od najavljene početne cijene u Evropi (79.000 eura).