Audijeva domaća premijera
0

FOTO / A1 stigao na tržište BiH

Tekst i fotografije: Elvir Zubović
Audi Bosne i Hercegovine predstavio je novo vozilo u A0 premium segmentu. Sa modelom A1 Audi ulazi u klasu u kojoJ do sada nije bio prisutan, te svoje poznate kvalitete i postulate unosi i među male gradske automobile. Na našem tržištu već vlada veliko zanimanje za najmanji Audi.

Dizajnerski, Audi A1 ima sve osobine novih modela iz Audi game, a dosta rješenja je preuzeto iz izuzetno inovativnog koncept vozila iz 2007. godine - A1 quattro.

A1 će biti ponuđen u dvije varijante: Attraction i Ambition uz izbor od 10 različitih boja karoserije, i to Amalfi bijela, Cumulus plava i Brilliant crna. Metalik boje u ponudi su Ice Silver, Phantom crna, Teak smeđa, Shiraz crvena, Scuba plava, Misano crvena i Sphere plava. Presvlake sjedišta su dvobojne, dok se kožna sjedišta isporučuju u jednoj od tri raspoložive boje.

Audi A1 s pogonom na prednje točkove teži biti najsportskiji automobil u A0 premium segmentu, a to želi ostvariti prvenstveno vrlo naprednom šasijom sa širokim tragom točkova i ravnomjerno raspoređenom težinom, te primjenom inovativne tehnologije kao što je ESP sistemom za stabilnost vožnje s elektronskom blokadom diferencijala.

Za elegantno zaobljeni kokpit, dizajneri su inspiraciju pronašli u obliku avionskog krila. Čak i četiri okrugla, izbočena otvora za zrak, neodoljivo podsjećaju na turbine avionskih motora, a po želji kupac može dobiti i paket LED unutrašnjeg osvjetljenja.

Serijska i dodatna oprema su veoma bogate i kupcima je na raspolaganju čitava lepeza infotainment opreme. Standardni audiosistem podrazumijeva Radio Concert koji sadrži radio uređaj s MP3 CD playerom, odvojeni preklopivi 6.5” monitor u boji visoke rezolucije, dvostruki radiotuner, čitač za SDHC memorijske kartice, AUX priključak išest zvučnika. Kao dodatna opcija se nudi i MMI navigacijski sistem plus.

Prtljažni prostor ima zapreminu od 267 litara, a preklapanjem zadnjih sjedišta ta se zapremina može povećati do 920 litara.

Ponuda motora obuhvata benzinske 1.2 TFSI sa 86KS/160Nm i 1.4 TFSI sa 122KS/200Nm, a dizel agregat 1.6 TDI isporučuje 105KS/250Nm. Potrošnja sa 1.2 TFSI motorom je deklarisana na 5,1 l/100km uz 119 g/km CO2, dok 1.4 TFSI motor u prosjeku troši 5,1l/100km. Audi A1 sa 1.6 TDI motorom prosječno troši samo 3,9 l/100km. Svi modeli su opremljeni sistemom za prikupljanje energije koja se oslobađa prilikom kočenja, kao i start-stop sistemom.

Svi motori se serijski isporučuju sa manuelnim mjenjačima, a opcionalno je moguće poručiti 1.4 TFSI i 1.6 TDI u kombinaciji sa sedmostepenim S tronic mjenjačem.

U narednom periodu se očekuje verzija Audi A1 sa petero vrata, ali i verzije sa motorima 2.0 TDI sa 143KS i manulenim 6-brzinskim mjenjačem, te najsnažniji model S1 1.4 TFSI sa 186KS i sedmostepenim S tronic mjenjačem.

Početne cijene za Audi A1 Attraction se kreću od 31.843 KM sa PDV-om za model 1.2 TFSI, 37.110 KM sa PDV-om za model 1.6 TDI, te 39.055 KM sa PDV-om za model 1.4 TFSI S tronic.