Najinovativniji VW u historiji
0

Novi Touareg stigao u BiH

Piše: Elvir Zubović
Foto: Sarajevo-x.com
Nakon odlične prihvaćenosti prve generacije Volkswagen Touarega i skoro osam godina uspješne tržišne egzistencije došlo je vrijeme za drugu generaciju ovog robusnog i privlačnog SUV-a. Od danas je savremeniji i napredniji Touareg dostupan i na tržištu Bosne i Hercegovine.

Nakon što je 2002. godine Volkswagen iznenadio tržište i konkurenciju svojim prvim savremenim SUV-om, izgledalo je da je Touareg osuđen na uspjeh. Prepoznatljive osobine kvaliteta i vrijednosti ovog proizvođača na odličan način su prenesene i u ovaj model, a nakon blagog redizajna 2006. godine, Volkswagen ove godine na tržišta uvodi i drugu generaciju.

Iako je dizajnerski jasno zasnovan na temeljima prethodnika, i na prvi pogled je jasno da je riječ o znatno savremenijem i naprednijem modelu. Prije svega ističe se novi prednji dio, koji pored identifikacije sa ostalim modelima u ponudi VW-a daje Touaregu i znatno agresivniji i privlačniji izgled. Pored estetskih noviteta, i ukupno gledano elegantnije pojave, novi Touareg donosi i mnogo tehničkih novosti, tačnije toliko da ga sam VW naziva tehnički najnaprednijim modelom u cojoj historiji.

Novim rješenjima tako Touareg značajno podiže nivo komfora i bezbjednosti, ali ujedno i svojim voznim osobinama nastoji biti i bolji offroader. Prije svega u VW-u su se skoncentrisali na potrošnju goriva i ekološke vrijednosti, pa je zanimljivo da je novi Touareg od starog u prosjeku lakši za oko 200 kilograma. Ujedno, ponuda motora je sada prilagođena prije svega manjoj potrošnji goriva i manjoj emisiji štetnih gasova, pa tako R5 2.5 TDI, 5.0 V10 TDI, i 6.0 W12 TFSI motori iz prvog Touarega sada uopšte neće biti u ponudi. Jedan od razloga za njihovo isključivanje iz ponude je i činjenica da su im se noviji motori performansama značajno približili, dok ujedno oboezbjeđuju znatno manju potrošnju goriva. Tako osnovnu ponudu za novi Touareg predstavlja benzinski V6 3,6 FSI sa 280 KS, dok ostatak ponude čine dizelski motori, i to V6 3,0 TDI sa 204 KS, V6 3,0 TDI sa 240 KS, te najsnažniji V8 4,2 TDI 340 KS.

Jedna od većih novosti koje donosi druga generacija Touarega je i opcija dvije vrste pogona na sve točkove. Tako je sada uz već poznati 4motion pogon ponuđen i Terrain Tech paket koji sadrži novi 4XMotion pogon koji omogućava 100-postotnu blokadu zadnjeg diferencijala, a što će biti od velike pomoći u pravim terenskim izazovima. Također, velika tehnička novost je i 8-stepeni automatski mjenjač, što Touarega ističe kao prvi SUV sa ovakvim mjenjačem, a vozaču će posao olakšavati i zanimljivi Area View i Offroad View sistemi koji značajno unaprjeđuju preglednost zahvaljujući velikom ekranu i eksternim kamerama. Vozač će imati pomoć i u vožnji na autocestama, gdje će Lane Assist i Side Assist sistemi nadzirati putanju automobila.

Zanimljivu inovaciju Touareg donosi i u području svjetlosne tehnologije, pa uz LED dnevna svjetla koja su postala uobičajena pojava novost predstavlja Dynamic Light Assist sistem koji omogućava stalno upaljena duga svjetla bez zasljepljivanja drugih vozača.

s obzirom na to da je SUV segment na tržištu u BiH prilično popularan, te zauzima oko 10 odsto ukupnog udjela, VW sa Touaregom opravdano ima velike ambicije. Sa cjenovnim rasponom od 87.700 KM koliko košta najjeftiniji Touareg druge generacije, pa do 132.000 KM do registracije za najskuplji model jasno je da će, kao i prethodnik, i novi Touareg imati raznovrsnu ponudu za širok spektar kupaca.