auto
0

Novi Polo sa pet zvjezdica u BiH stiže u septembru

Sarajevo-x.com
Novi Polo osvojio je pet zvjezdica, što je ujedno i najveća moguća ocjena, na pooštrenim Euro NCAP sigurnosnim testovima.

Volkswagen je za Polo pete generacije kreirao sigurnosni paket koji se sastoji od optimizirane strukture karoserije, iznimno učinkovitog spoja pojasa i zračnih jastuka te sistema potpore. Ovo je put nastanka jednog od najsigurnijih kompaktnih vozila na svijetu.

Prilikom najnovijeg postupka testiranja europskog programa NCAP, Polo se kontrolisano sudario s preprekom pri brzini od 64 km/h, pri čemu je unutrašnji prostor za putnike ostao gotovo netaknut. "Dummy" lutke donijele su Polu velik broj bodova u najvažnijim kategorijama: zaštita putnika i sigurnost djece. Tome je, između ostalog. pridoniijela čvrsta struktura karoserije. Ova ekstremna krutost novog Pola postignuta je korištenjem izuzetno čvrstih vrsta čelika u bočnoj strukturi i prostoru za noge. Uz to, naprijed na vozilu, iznimno čvrsti poprečni nosač branika osigurava raspodjelu sile udarca.

Za vrijeme dizajna novog Pola pored zaštite putnika važnom je smatrana i sigurnost drugih učesnika u prometu. U proces dizajniranja novog Pola integrisani su zahtjevi koji se odnose na zaštitu pješaka. Tako je uz pomoć novo oblikovanog lima iza prednjeg poklopca branika ("harfa") stvoren potreban deformacijski prostor kako bi se težina povreda svela na minimalnu razinu. Na bh. tržište novi Polo stiže u septembru.